Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Portréfilm készül Maros Zoltánról, a Macskafogó figuratervezőjéről

2022. augusztus 08. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet támogatásával örökítik meg a Pityke őrmester és Dr. Bubó sorozatokat rendező Maros Zoltán animációs alkotó munkásságát.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) több mint két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság júliusi ülésén két dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást, köztük egy animációs témájúnak. 

19 millió forintos támogatást szavazott meg az NFI Televíziós Döntőbizottsága A magyar animáció számkivetettjei című portré-dokumentumfilmnek, mely az idén 72 éves Maros Zoltán rajzfilmes alkotó rendkívül gazdag munkásságát mutatja be Ballai András rendezésében. Maros keze alatt a magyar animáció olyan legendás figurái keltek életre, mint Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine mesék, vagy a Dr. Bubó szereplői.

macskafogo_figurak.jpg

Maros Zoltán tervezte a Macskafogó első (és később második) részének figuráit: "1984-ben, amikor a Macskafogó készült – még a rajzfilmkészítés világában is bekövetkezett digitális korszakváltást megelőzően – a rajzfilmgyártás egyik fontos és nagy szaktudást igénylő lépése volt a rajzfilm képes forgatókönyvében vázlatos formában szereplő karakterek grafikai kidolgozása. Ezt a megtisztelő feladatot a nagyon tehetséges és fiatal Maros Zoltán figuratervező látta el a Macskafogó készítésekor. Az eredetileg is A4-es méretben rajzolt Macskafogó karakterrajzok az animátorokat segítették ezután a karakterek mozgatásában." – áll a Macskafogó rajongói oldalán.

Maros a René Laloux rendezésében, francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urai (1982) című egész estés animációban vezető animátor volt. Munkatársa volt a párizsi Gaumont, majd a Disney stúdiónak: layout-osként működött közre A Notre Dame-i toronyőr (1996) és a Herkules (1997) című animációkban, valamint animátor volt a Tarzanban (1997), de a Disney Oscar-jelölt, Salvador Dalí-ihletésű kisfilmjén, a Destinón is dolgozott látványtervezőként. A 90-es évek egyik slágersorozatának, a Balu kapitány kalandjainak gyártásában is részt vett.

maros_zoltan_macskafogo.jpg

Maros Zoltán és a Macskafogó karakterei (Forrás: Macskafogó facebook)

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása