Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Jankovics Marcell születésnapján kerül mozikba a Toldi

2022. augusztus 08. - dotandline

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egész estés Toldi.

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó fivérrel való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

toldifilm_01.jpg

Toldi - A film

Sorsszerűnek mutatkozik az egybecsengés, hogy Jankovics Marcell (1941–2021) pályájának első kiugró sikere, Petőfi Sándor János vitéze, valamint a rendező grandiózus munkásságát egyszerre megkoronázó és lezáró műve egyaránt a 19. századi magyar költészethez kötődik. A Kecskemétfilm és a forgalmazó Mozinet ezért Jankovics október 21-ei születésnapjához igazítva, október 20-án csütörtökön mutatja be a hazai mozikban.

A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű képanyag a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 80 alkotója több mint három évnyi munkájának eredménye. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendezője pedig Csákovics Lajos. A film producere Mikulás Ferenc, zeneszerzője Selmeczi György, látványtervezője és színdramaturgja Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezetője pedig Vécsy Vera. A Toldi narrátora Széles Tamás. A film támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. 

Forrás: Kecskemétfilm

süti beállítások módosítása