Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME Anim diplomafilmeket díjaztak a 10. Friss Húson

2022. június 10. - dotandline

Szerda délután kiosztották a 10. Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjait: a zsűri két MOME Anim diplomafilmet is elismerésben részesített, a pitchfórumon pedig egy volt METU diák projektje kapott különdíjat.

Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar élő szereplős rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek.

A magyar verseny zsűrije a legjobb magyar animációnak a MOME Animon végzett Hárshegyi Vivien Felhők felett című munkáját díjazta. "Hogyan találjuk meg a szerelmet? Hogyan ismerjük fel, hogy amit érzünk, az szerelem, és legfőképpen: hogyan kezeljük az elvárásokat, amelyeket a szerelem elvont eszméjével szemben a saját félelmeink, reményeink és vonzalmaink valóságával támasztunk? És hogyan találunk képeket és formát arra, hogy erről filmen beszéljünk, különösen animációban?" – teszi fel a kérdéseket a zsűri, akik szerint Hárshegyi Vivien új és izgalmas képeket talált arra, hogy vizuálisan is továbbgondolja az olyan régi kérdéseket, mint az emberi intimitás. A díjjal 300 ezer forint pénzjutalom is járt.

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

A magyar versenyprogram animációi közül különdíjat nyert a szintén MOME Animon végzett Fábián Nikolett rövidfilmje, a Nyugvó köd. A zsűri így indokolta döntését: "az animáció absztrakt és felidéző erejét kihasználva, de nem arra használva, hogy elmondja, mi van, hanem arra, hogy megkérdezze a nézőt, mit lát, ez a film sűrű és titokzatos atmoszférát teremt, amely egy mindig épp csak elérhetetlen narratívát sejtet. A gyönyörű képek látszólag könnyedén összemosódnak egymással, míg végül feloldódnak, mint a romló város, amelyet ábrázolnak."

nyugvo_kod.jpg

Fábián Nikolett: Nyugvó köd

A 10. Friss Húson ismét megrendezték a pitchfórumot, melyen nyolc rövidfilmtervet mutattak be az alkotók. A pitchfórum tervei közül Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi és magyar vezérigazgatója, Tiszeker Dániel filmrendező és Sümeghy Claudia producer választották ki a nyerteseket. A zsűri kiemelte, hogy az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyéből válogathatott, idén először pedig két új különdíj is gazdára talált.

A JUNO11 különdíját a METU volt diákja, Csánki Zsófia Lokál: Csepel Unleashed című kevert technikájú tervének ítélték oda. "A koncepció, a hangvétel és a karakterrajzok egy olyan rövidfilmet ígérnek, amely szórakoztató tartalom lehet a hazai közönség számára, ugyanakkor megfelelően egzotikus a külföldi fesztiválok szempontjából." – hangzott a méltatás. A különdíj magában foglalja a filmterv további fejlesztésében és a finanszírozás megteremtésében való közreműködést, valamint az alkotó szakmai mentorálását.

csanki_zsofia_x_csepel_unleashed.jpg

Csánki Zsófia Lokál: Csepel Unleashed

Bár a X. Friss Hús véget ért, a filmeket néhány alkalommal még meg lehet nézni. Június 11-én és 16-án 19 órától a Best of Friss Hús 2022 keretében vetítik a nyertes filmeket a Toldi Mozi nagytermében. Június 24-én pénteken 21 órától pedig a Városháza udvarán lehet majd bepótolni vagy újranézni a díjazottakat. Ugyanitt a sportfilmes válogatás is látható lesz június 17-én. Jövő héttől pedig a nyertes alkotások, a Queer Dreams szekció filmjei és további Friss Hús-meglepetések is elérhetők lesznek a Cinego felületén. A 10. Friss Hús nyerteseinek teljes listája a fesztivál honlapján olvasható.

Forrás: Friss Hús Budapest

süti beállítások módosítása