Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Három napig csak a képregényeket ünnepeljük

2022. június 02. - dotandline

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között. A vásárra június 5-én, vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor az új helyszínre költözött Dürer Kertben, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal is várják az érdeklődőket. 

Június 3-án, pénteken 18:00-kor képregénykiállítás nyílik a Restro Puskinban Átváltozások címmel, ahol a 2020-ban és 2021-ben díjat nyert alkotók (Benczédi Anna Júlia, Fintor Gréta, Koska Zoltán, Németh Gyula, Oravecz Gergely és Sarlós Endre) alkotásai láthatók.

Június 3-án Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben,  június 4-én pedig Ronan Toulhoat, francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekworkshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról. 

kepregenyfesztival_2022_3.jpg

Vásárnapi programok június 5-én a Dürer Kertben

A június 5-i vásáron számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve. Folytatódnak már ismert szuperhőssorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem. Az alkotócsoportok, szerzői képregényesek, és nagyobb kiadók mellett helyet kapnak képregényes termékek is. A vásár mellett egy kiállítás is helyet kap Így készül az Asterix! címmel. A Móra Kiadó közreműködésével a látogatók megnézhetik, hogyan kelnek életre az Asterix képregény karakterei, és végigkövethetik az alkotói folyamatokat is.

A Dürer Kert színpadán hazai és nemzetközi alkotók, szakértők beszélgetnek karrierjükről, nemzetközi trendekről. Dunai Tamás képregénykutató mellett Mahmud Asrar (Marvel, DC és Image Kiadók rajzolója, címlap-grafikusa) a Marvel univerzumát mutatják be többféle szempontból, Walter Venturi és Ronan Toulhoat pedig karrierjéről és az alkotói folyamatokról beszél. A Franciaországban sikeres karriert befutó magyar alkotókkal, Farkas Lajossal, Futaki Attilával és Németh Gyulával tapasztalataikról, a frankofón közegről és a képregényes turnékról beszélget Szép Eszter. Illusztrátori és képregényes munkásságáról, terveiről a 2021-ben Arany rajzszög díjjal jutalmazott Cserkuti Dáviddal Demus Zsófia beszélget.

A vasárnapi színpadi programok mellett természetesen átadásra kerülnek az Alfabéta- és a Korcsmáros Pál-díjak is. Munkásságának elismeréseként és a 2021-ben bizonyított igen aktív kutatói és rendezvényszervezői aktivitásáért a Korcsmáros Pál-díjat idén Kertész Sándor kapja.

A nap zárásaként a látogatók a Roboraptor Nagy Multiverzumkvízén mérettethetik meg magukat, amin bárki részt vehet okostelefonja segítségével. A nyertest filmes-képregényes ajándékokkal jutalmazzuk.

Worskhopok

A fesztivál zárónapján, június 5-én képregényes workshopokkal is várják az érdeklődőket: a manga karakterek és azok arckifejezései, jelentései mellett a résztvevők megalkothatják saját szuperhősüket is. A vízitündér Alfabéta-díjas rajzolójával, Benczédi Anna Júliával pedig egy kollaboratív, többkezes képregényalkotásban gondolkodhatnak a történetvezetés lépéseiről. Regisztráció a workshopokra itt.

A részletes program a Képregényfesztivál oldalon található.

süti beállítások módosítása