Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mozikba kerül a meleg afgán menekültről szóló dokuanimáció

2022. február 25. - dotandline

Tavasszal a hazai mozik műsorra tűzik a Menekülés című dán animációs dokumentumfilmet, mely már most Oscar-történelmet írt.

Jonas Poher Rasmussen dokumentumfilmje a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon kezdte meg útját, ahol elnyerte a zsűri nagydíját. A Menekülés az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és animációként eddig példátlan módon három fő kategóriában jelölték Oscar-díjraegyaránt esélyes legjobb dokumentumfilm, a legjobb egész estés animációs film és a legjobb nemzetközi film szekciójában.

flee_2.jpg

A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán. Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

A Menekülés nálunk eddig egy alkalommal, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon volt látható, ahol elnyerte a közönségdíjat és a kategóriadíjat is. A Mozinet viszont nem hagyta annyiban, egy ilyen lebilincselő filmet a magyar nézőknek is látnia kell, úgyhogy március 10-től eredeti nyelven, magyar felirattal kereshetjük a magyar mozik műsorán.

Forrás: Mozinet

süti beállítások módosítása