Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

"Ha nem Ukrajnában élsz, nem érthetsz mindent a filmemből"

2022. február 25. - Herczeg Zsófi

Remek animációs kisfilmet osztott meg a Cartoon Brew az orosz-ukrán helyzetre reflektálva, az ukránokkal szolidarítva. Mykyta Lyskov Kohannia (2019), azaz Deep Love, vagyis Mély szerelem című animációjában abszurd és szürreális jelenetek váltogatják egymást, melyeket csupán a nejlonzacskók kötnek össze, amiknek elszaporodása komoly probléma volt Ukrajnában.

kohannia.jpg

A rendező szerint az animáció helyszíne Dnyipro városa. A részben dokumentarista film az abszurd és a fekete humor prizmáján keresztül mutatja be egy nagyváros történelmi változásait és a dekommunizációt (a dekommunizáció a kommunista állami intézmények, a kultúra és a pszichológia hagyatékának lebontásának folyamata a posztkommunista országokban). Ahogy a CB csapata írja, Lyskov filmje a tehetetlenség érzését ábrázolja szülővárosában, Dnyiproban, melynek lakói képtelenek (vagy nem akarják) lerázni a szovjet befolyást, még évtizedekkel a kommunizmus bukása után sem.

"Ha nem Ukrajnában élsz, nem érthetsz mindent a filmemből" – mondta a Kohanniáról a rendező, de azért magyarként elég sok mindennel tudunk rezonálni benne. A kisfilmet 2019-es bemutatása óta több európai fesztiválon is díjazták: a német Dok Leipzigon, az észt PÖFF Shorts-on, a lengyel Animocje vagy a finn Turku fesztiválokon, de hazájában is számos elismerést szerzett.

Forrás: Cartoon Brew

süti beállítások módosítása