Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fordított világok az Online Japán Filmfesztiválon

2022. február 08. - dotandline

A tavalyi nagy siker után a budapesti Japán Alapítvány idén is megrendezi az Online Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal nézhetünk japán filmeket, köztük animációkat is.

Két különleges animációs filmet láthatnak online és ingyenesen azok, akik február 14. és 27. között az Online Japán Filmfesztivál oldalára látogatnak, ráadásul mindkettőt Yasuhiro Yoshiura rendezte.

Az EVE idő című megható alkotás a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a háztartásokban humanoid robotok végzik a házimunkát. A legtöbb androiddal viszont rosszul bánnak, és a középiskolás Rikuo is nagyon ridegen viselkedik saját női androidjával. Egy nap, miközben a lány tevékenységét figyeli, egy rejtélyes kávézóban köt ki, ahol nem tesznek különbséget emberek és robotok között. Rikuo el sem tudja képzelni, mi értelme van egy ilyen helynek, ám a kávézóban megismert emberek és androidok történetén keresztül kezdi megérteni, milyen is lehet igazi lélekkel élni.

patema_inverted.jpg

Yasuhiro Yoshiura: Fordított Patema

Yasuhiro Yoshiura Fordított Patema című egyedi sci-fi fantasy-jában két ellentétes világban élő fiú és lány megváltoztatja a jövőt. Ebben a formabontó egész estés animációban a dolgok az „égbe esnek" és a „földről szállnak". Egy gravitáció megszűnéséből fakadó katasztrófa folytán a világ összes épületét felszippantja az ég. Néhány évvel később az életvidám Patema föld alatti bázisukon elkóricálva egy lyukba esve a földfelszínre kerül. „Zuhanna” tovább egészen az égig, ha nem sietne segítségére egy fiatal fiú, Age, akit még a gravitáció törvényei kötnek. A két ellentétes gravitációs erővel rendelkező gyerek fejjel lefelé támogatja egymást, különben mindketten lezuhannak. Közben megismerik a két különböző világot a katasztrófa utáni korban. Felfedezéseik során pedig szörnyű titkokra derítenek fényt. A megható animáció kreatívan ábrázolja a szerelem, a barátság és a bátorság szépségét.

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14. és 27. között az Online Japán Filmfesztivál oldalán minden nap elérhető mind a húsz alkotás, köztük a fent említett két animáció, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. További részletek a Japán Alapítvány honlapján olvashatók.

Forrás: Japán Alapítvány

süti beállítások módosítása