Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A 15. KAFF legjobbjai egy hétig Budapesten

2022. január 31. - dotandline

Február 3-tól egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animációs film kedvelői a Cinema MOM moziban: egy héten át minden nap levetítik a tavaly nyáron megrendezett 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes alkotásait bemutató összeállítást. A vetítésekre a belépés díjtalan, regisztrálni a mozi honlapján lehet.

Aki 2021 augusztusában nem lehetett jelen a hagyományosan kétévente megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, melyen harminc ország 370 filmjét láthatta a közönség, az most pótolhatja: február 3. és 9. között Budapesten, a MOM Park megújult mozijában megnézheti a szakmai- és diák zsűrik által legjobbnak ítélt animációs rövidfilmeket.

A Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében megvalósuló válogatásprogrammal a díjazott alkotók mellett a tavaly nyugdíjba vonult Mikulás Ferenc előtt is tisztelegnek, aki a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének 1971-es alapítása óta, fél évszázadon át irányította a világhírűvé vált animációs műhely munkáját. Csapata töretlen lelkesedéssel és változatlan szakmai hozzáértéssel folytatja a nemzetközileg elismert, „A” kategóriás animációs biennálé szervezését.

pa_kis_panelom_01.png

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

Az összeállításban 13 animáció szerepel: Rofusz Kinga Otthon (Legjobb rövidfilm, megosztva) című kisfilmjében saját néma könyvét adaptálta, melyben bemutatja, hogyan éli meg egy kisfiú az otthon elvesztését a gyász fájdalma és egy költözés nehézségei közben. Darabos Éva MOME Anim diplomafilmje, a Pá, kis panelom! (Legjobb rövidfilm, megosztva, Magyar filmkritikusok dicsérete) szintén az otthon kérdését járja körbe: a főszereplőnek el kell költöznie panellakásából, a felkavaró hír hatására pedig elöntik az érzelmek, a környéket pedig szürreális események lepik el.

Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Valaha madarak voltunk (Legjobb televíziós sorozat 1. díj) epizódja a cigányság eredettörténetének meséje, Glaser Kati Városi legendák szériájának Családi ökörség (Legjobb televíziós sorozat 2. díj) része pedig az elveszett családi örökség eltűnését deríti fel.

a_kisebbik_rossz.png

Horesnyi Máté: A kisebbik rossz

A fesztiválon számos METU-animációt díjaztak. Gyarmati Lejla Mostanában nagyon (Legjobb diákfilm) című kisfilmjében egy férfi életét örökre megváltoztatja egy pókkal való találkozás, Osztós Zsófia Akárhová (Dicsérő oklevél, diákfilm, legjobb első film különdíja) című diplomafilmjében pedig két fiútestvér szökik el otthonról, ami nagy hatással lesz kettőjük kapcsolatára. Wator Ádám és Fekete Attila Sunshower (Dicsérő oklevél, diákfilm) című alkotásában az aszálytól sújtott disztopikus kisváros lakói egy próbababához fohászkodnak megoldásért. Horesnyi Máté Hazai Attila novelláit adaptálta A kisebbik rossz (Magyar filmkritikusok dicsérete) című filmjében a kelet-európai emberi kapcsolatokról.

Szőllősi Anna MOME Anim diplomafilmje, a Helfer (A legszínvonalasabb képi formanyelv különdíj) egy fiatal nő története, aki szorongással és visszatérő rémálmokkal küzd, ezért végleges megoldást szeretne találni problémáira. Ulrich Gábor Dűne (A legjobb animációs munka, különdíj, Magyar filmkritikusok díja) című alkotása egy fekete-fehér, kísérleti thriller. Ducki Tomek Plantarium (Az Országos Diákzsűri díja) című stop motion filmjének középpontjában egy magányos kertész áll, aki egy titokzatos földalatti kertet gondoz.

papp_laci.jpg

B. Nagy Ervin: Cserebogarak - Papp Laci

B. Nagy Ervin Cserebogarak sorozatának Papp Laci (A junior zsűri díja) epizódja a híres ökölvívó gyerekkorába tekint be. Pataki Szandra pedig Jonathan Safran Foer Globális öngyilkosság (Legjobb alkalmazott animáció díja) című, globális felmelegedésről szóló könyvéhez készített trailert.

A 14. KAFF díjnyertes alkotásaiból látható válogatás február 3. és 9. között a Cinema MOM műsorán látható, minden nap 19 órától. Az NKA támogatásával megvalósuló Best of KAFF vetítésekre a belépés díjtalan, helyre szóló regisztrációs jegyek online foglalhatók a Cinema MOM honlapján vagy a helyszínen. A filmeket elsősorban középiskolás és felnőtt nézőknek ajánlják.

Forrás: Pannonia Entertainment

süti beállítások módosítása