Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ingyenesen nézhető a Lúdas Matyis és öt remek rövidfilm a Filmión

2022. január 21. - dotandline

Mától vasárnap estig ingyenesen megtekinthető hat remek magyar animáció a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión a magyar kultúra napja alkalmából. Az ünnepi válogatásban szerepel Dargay Attila legendás alkotása, a Lúdas Matyi, és öt remek rövidfilm.

A magyar animáció legnépszerűbb egész estés filmjeként jegyzett Lúdas Matyi Fazekas Mihály verses elbeszélésének feldolgozása Dargay Attila rendezésében. A Lúdas Matyira megjelenésekor mintegy 2,5 millió néző váltott jegyet a mozikban, sikere azóta is töretlen. Az elbeszélésből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, amelyből árad a jóízű humor, a karikírozó stílusnak és a sziporkázó párbeszédeknek köszönhetően a nevetés garantált. Az emberkaraktereket Jankovics Marcell tervezte, aki közel két évig dolgozott a figurákon. A szegény, de eszes libapásztor fiú történetét elmesélő Lúdas Matyi időtlen mestermű, minden korosztálynak tanulságos és mulatságos.

ludas_matyi3.jpg

Dargay Attila: Lúdas Matyi

A Pannónia Filmstúdió alapításának 65. jubileumát ünnepeljük idén. Az 1957-ben létrejött legendás műhelyben több generáció számára is meghatározó alkotások készültek, mint a Vuk, a Pom Pom meséi, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és sok-sok izgalmas rövidfilm is. A magyar kultúra napja alkalmából Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Varsányi Ferenc, valamint Keresztes Dóra és Orosz István egy-egy alkotásával kínál ízelítőt a Nemzeti Filmintézet a Pannónia Filmstúdió gazdag hagyatékából.

Reisenbüchler Sándor 1968-ban bemutatott A Nap és a Hold elrablása Juhász Ferenc népmeséjét dolgozza fel, melyben az emberi gonoszság következtében eltűnnek az égitestek az égboltról. 1969-ben jelent meg Richly Zsolt Szvit című rövidfilmje, amelyben öt közismert magyar népdal csendül fel, a dalok képi megjelenítéséhez pedig a magyar népi díszítőművészet letisztult motívumai adják a sorvezetőt. A hatalom kritikája és a protokoll üres formáinak kifigurázása Jankovics Marcell Hídavatása. A kisfilmet valós esemény inspirálta: az 1960-as évek első felében volt az Erzsébet híd rekonstrukciója és az újjáépített híd átadása.

nap_es_a_hold_elrablasa.jpg

Reisenbüchler Sándor: A Nap és a Hold elrablása

Marcipánból készült Varsányi Ferenc Mézes-táncos (1975) című kisfilmje, melyben a népdalok a Sebő Együttes előadásában csendülnek fel, a dalokat a fiatal Sebestyén Márta énekelte, akinek ez volt az első filmes közreműködése. Keresztes Dóra és Orosz István közös animációs filmje a Garabonciák (1985), mely ősi varázsszövegekre épül archaikus elemekkel, a sámánhit emlékeivel pedig egyike a magyar animáció leghipnotikusabb alkotásainak.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 400 magyar film közül válogathat a közönség a Filmión, mely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása