Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szuper programokkal vár holnaptól a 15. KAFF

2021. augusztus 10. - dotandline

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés szédítően gazdag és színes kínálatát.

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz tematikus válogatás vetítésével és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd. Utóbbi augusztus 11-én, szerdán reggel 9-kor a Hírös Agóra előtt nyílik. Azzal egy időben az Otthon moziban a berlini fal leomlásának idején játszódó Fritzi - egy forradalmi mese című alkotás fut a nemzetközi versenyprogramban.

milorad_krstic_kaff.jpg

Milorad Krtstić a KAFF kiállítás printjeivel (Forrás: KAFF)

Szerdán 16 órakor a homokanimációiról ismert, 70 éves Cakó Ferenc kiállítása, 17 órakor pedig Milorad Krtstić legújabb, a Ruben Brandt óta készült képeit bemutató tárlata nyílik a Hírös Agórában. 20 órakor a főtéren a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcellre emlékezünk a Fehérlófia vetítésével.

Augusztus 12-én, csütörtökön 9.30-kor és 11 órakor az Otthon moziban az Írók a moziban 1-2. blokkokban a Kecskemétfilm magyar irodalmi művek által ihletett rajzfilmjeit láthatunk. Az Ifjúsági Otthon Tükörtermében 9-kor és 11-kor ingyenes, de regisztrációhoz kötött animációs játszóház várja a gyerekeket. 17 órakor a 70 éves Orosz István kiállítása nyílik a Bozsó Gyűjteményben, 19 órakor Kaláka koncert a főtéren, 20 órakor pedig Kovásznaii György kultikus Habfürdőjét vetítik a Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye udvarán.

habfurdo-03.jpg

Kovásznai György: Habfürdő (Forrás: Filmarchívum)

Augusztus 13-án, pénteken reggel 9-kor a Hírös Agórában a kortárs kínai animáció legjobbjait nézheti meg a közönség, délben az Otthon moziban vetítik a Marona csodálatos kalandjai című belga versenyfilmet, melynek főhőse egy kutya. 15 órakor az Agórában párhuzamosan három könyvbemutatót tartanak, 17 órakor dr. Takács Barnabás A mesterséges intelligencia és a film című előadása lesz hallható, 18 órakor pedig az Otthon moziban a legendás Tomm Moore Oscar- és BAFTA-jelölt filmje, a Wolfwalkers pereg majd a verseny szekcióban.

Augusztus 14-én 13 órakor az Otthon moziban levetítik A kuflik és az Akármit, azaz a legújabb, a harmadik Kuflik-mozifilmet, 17 órakor pedig a Családi legendák című TV-filmet. Mindkét vetítés után közönségtalálkozó. 20 órakor a Hírös Agórában megtekinthetőek lesznek az idei fesztivál nyertes alkotásai, csakúgy, mint augusztus 15-én, vasárnap 19 órakor az Otthon moziban.

A főtéren a fesztivál teljes ideje alatt, 10-17 óra között az immár Hungarikumnak minősített Magyar népmesék sorozat epizódjai peregnek LEDes kivetítőn. A fesztiválon való részvétel ingyenes, a részletes program a honlapon olvasható.

Forrás: KAFF

süti beállítások módosítása