Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Milorad Krstić új animációjának előkészítését támogatja az NFI

2021. július 20. - Herczeg Zsófi

Az NFI honlapjára felkerültek újabb eredmények a Filmszakmai és a Televíziós döntőbizottságoktól: az előbbiben Milorad Krstić új egész estés animációja, a Mumus kapott gyártás előkészítési támogatást, az utóbbiban a Budapest Spaceport sorozat első évada készülhet el.

Decemberben szedtük össze a készülő egész estés animációs filmeket (első, második rész), melyben hírt adtunk a Ruben Brandt, a gyűjtő szerb rendezőjének, Milorad Krstić újabb mozifilmtervéről is. A Mumus (MouMoush) című animáció főszereplője egy fiatal testvérpár, Botond és Zala, akik életük legnagyobb kalandjába keverednek, amikor a tudós nagybátyjukkal együtt időn és téren keresztül utazva felveszik a harcot Mumussal, a Műanyagkirállyal, hogy megmentsék a világot.

"Mindig is szerettem volna egy humoros, varázslatos, ugyanakkor hátborzongató, mégis emberséges képeskönyvet alkotni, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, amelyben nagy szerepet kap az időutazás. A Mumus egy ilyen film. Családi mozi, tele izgalmas és furcsa kalandokkal, amelynek friss és újszerű grafikai világa könnyedén képes meggyőzni a különböző korosztályokat arról, hogy a változatosság maga a gazdagság. Egyedi grafikai forma teszi igazivá és átélhetővé a régi tartalmat, a Jó és a Rossz viadalát. A főszereplő gyerekek nem csupán kalandvágyukat élik meg utazásaik során, hanem a képességeikre való ráeszmélés, a jobb és szebb világért folytatott küzdelmük által valóban méltó partnereivé válnak a felnőtteknek." – mondta róla a rendező, Milorad Krstić.

mumus_latvanyterv_es_karakterek.png

Mumus látványterve a két főszereplővel, Botonddal és Zalával (Forrás: Mumus Produkció)

A Nemzeti Filmintézet korábban háromszor szavazott meg támogatást a Mumusnak forgatókönyv-fejlesztésre, valamint figura- és látványtervekre, összesen 16 millió forint értékben, azonban a Filmszakmai Döntőbizottság 2020. szeptemberében már nem támogatta tovább a filmtervet. Ezért is nagy dolog, hogy a július 6-ai döntések között ott szerepel a film, mely 12 millió forintot kapott gyártás előkészítésre. Miskolczi Péter producer korábban azt is elmondta nekünk, hogy külföldön is próbálnak finanszírozót találni a projekthez.

Ezen kívül a Televíziós Döntőbizottság 2021. július 9-ei határozatában olvashatjuk, hogy 2.250.000 forintos támogatást szavaztak megBudapest Spaceport animációs sorozat 5-13. részének megvalósítására (korábban a Médiatanács támogatásával készült el az első négy epizód). A széria a Krea-Tv Kft-ben készül, rendezője Bálint Szilárd, forgatókönyvírója Mészöly Ágnes, producere pedig Ordódy Judit.

süti beállítások módosítása