Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Itt a Zina hetedik száma!

2021. június 17. - dotandline

Megjelent a női alkotók által készített Zina kiadványsorozat Escape című hetedik száma, melyben romantikus elvágyódásaikat rajzolták meg a fiatal művészek.

A Zina egy képregényeket és illusztrációkat összefogó, tematikus kiadványsorozat, melynek 2016-ban megjelenő első számát többségében animációs lányok keltették életre, azzal az ambícióval, hogy a mozgóképkészítés mellett más formában is együtt alkossanak.

A kis példányszámú kiadványsorozat darabjai eltérő formátumúak és női alkotók bevonásával valósulnak meg kivéve egy részt (Szerelem vs. pornó), melyben a kötet felét férfi művészek rajzolták. A kiadványok egységét egy közös téma, a nyomtatás technikája és színvilága adja. Az alkotók minden szám tematikájának kiválasztásánál fontosnak tartották a személyes hangvételt, a résztvevőket összekapcsoló, gyakran feminista narratívával társuló, de könnyed, önironikus stílust.

zina_7_small.jpg

A 2021-ben megjelenő legújabb Zina az Escape fantáziacímet viseli, melynek inspirációs anyagát az elmúlt másfél év tapasztalatai adták. Az alkotók sokszor érezték, hogy szeretnének elmenekülni a jelen valósága elől: nem ebben a közegben, térben és időben szeretnének lenni. Az elmúlt időszakban a megszokott túl megszokottá vált, a bizonytalan pedig túl bizonytalanná. A bezártságban hálót szőtt köréjük a nosztalgia, tudatuk vad tájakra kalauzolta őket. Romantikus elvágyódásuk eredménye a Zina hetedik száma, ami hónapok óta a fiókban pihent.

Eddig, ugyanis végre nagyközönség előtt mutathatják be az új Zina-kiadványt: június 19-én, azaz most szombaton a Filipben, a Zsibiszombat keretén belül mutatják be az alkotók (facebook esemény itt), ahová a bútor-, print- és sapkavásár, valamint a bolhapiac miatt is érdemes lesz benézni, nem beszélve az élőzenéről és az általános jó hangulatról.

zina_7_borito_small.jpg

A hetedik számban résztvevő alkotók: Chloé Bertron, Bognár Éva Katinka, Kreif Zsuzsanna, Lerch Julcsi, Lovrity Anna Katalin, Marjai Petra Lilla, Pálhegyi Flóra, Rumi Zsófi, Tompa Borbála Eszter, Tóth Luca, Zétényi Borcsa

Az Escape 20x20 cm, írkatűzött formátumú kiadvány, melyben a sárga, fekete és kék színekkel dolgoztak az alkotók. A kiadványt a Hurrikan Press nyomta.

A szombati bemutató után az ISBN Books+Gallery-ben (Budapest, Víg u. 2, 1084) lehet majd hozzájutni a a hetedik Zinához.

Eddig megjelent lapszámok:

  • Zina #1 (2016)
  • Zina #2 Női magazinok (2016)
  • Zina #3 Why not? (2017)
  • Zina #4 Szexuális visszaélés (2017)
  • Zina #5 Szerelem vs. pornó (2018)
  • Zina #6 Karácsony (2019)
  • Zina #7 Escape (2021)

zina_7_2_small.jpg

 

süti beállítások módosítása