Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Elkészülhet Dargay Attila szerelemprojektje, a Csongor és Tünde

2021. június 04. - dotandline

Kezdődhet Dargay Attila Csongor és Tünde című szerelemprojektjének gyártása, valamint folytatódhat Gigor Attila Szabó Magda-adaptációjának, a Tündér Lala gyártás előkészítése a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Vörösmarty Mihály halhatatlan költeményéből, a Csongor és Tündéből Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül mozifilm. Dargay Attila fiókban maradt szerelemprojektje volt Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című költeményének animációs adaptációja, melynek megvalósítása a hetvenes években akadályokba ütközött. Ezt a tervet porolta le és frissítette fel a Cinemon Entertainment stúdió, melyhez Dargay figuráit és teljes képes forgatókönyvet is felhasználták. Dargay a storyboardhoz Vörösmarty eredeti szövegét használta, viszont dramaturgiailag sok helyen változtatott rajta, hogy közelebb hozza a korabeli közönséghez az irodalmi nyelvezetet és a történetet.

"Úgy érzem hiányt pótlunk, és nem félek a nagy szótól, kultúrmissziót töltünk be, amikor a film elkészítésével milliók számára tesszük elérhetővé Vörösmarty nem túl könnyen érthető és élvezhető, gazdag szimbolikájú remekművét. Az animációs film eszköztára végtelenül gazdag, a műhöz méltó megvalósításra nyílik most lehetőségünk." – összegezte a 80-as években Dargay Attila, aki még halála előtt is azt nyilatkozta: "reménykedem, hátha egyszer ez az álmom is valóra válik".

csongor_es_tunde_2021.jpg

Csongor és Tünde (Forrás: NFI)

A sikeres nemzetközi animációkat jegyző Cinemon Entertainment (Lengemesék, Salamon király kalandjai, Candide) gyártásában, Temple Réka producer vezetésével készülő Csongor és Tünde feldolgozás egyszerre kívánja megismertetni Vörösmarty művét a 21. századi közönséggel és tisztelegni Dargay fantasztikus öröksége, képes univerzumának karakterei előtt.

A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai), forgatókönyvírója Balassa Krisztián. A projekt korábban 3,5 millió forintos forgatókönyv-fejlesztési támogatást nyert az NFI-től, most  570 millió forintos gyártási támogatást szavaztak meg neki. A film a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban. A projektről itt írtunk részletesen.

csongor_es_tunde_latvanyterv.png

Csongor és Tünde látványterv (Forrás: Cinemon)

A Nemzeti Filmintézet május 4-ei ülésén közel 74 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavaztak meg Gigor Attila Tündér Lala című animációs filmtervének, mely Szabó Magda Tündér Lala (1965) című gyerekkönyvét adaptálja. A szinopszis szerint Lala, a csintalan tündérherceg emberfiúnak álcázva magát elhagyja szigetének királyságát, és találkozik a 12 éves Beával, aki önmagát okolja anyja halála miatt. Lala és Bea tiltott barátsága olyan eseményeket indít el, amelyek súlyos következményekkel járnak mindkét világ számára. Miközben Lala és Bea próbálja megoldani a feszült helyzetet, le kell győzniük a gonosz varázslót, aki markában tartja Lala anyját, a királynőt, és meg akarja kaparintani Tündérország koronáját. Beának pedig segítségre van szüksége ahhoz, hogy megtanuljon szeretni, és újra boldog legyen. Ha az ifjak elbuknak, Tündérország örökre elveszik.

A filmterv korábban 5 millió forintot nyert forgatókönyv-fejlesztésre, 2019-ben 20 millió forintos támogatást gyártás-előkészítésre a Nemzeti Filmintézettől, tavaly pedig a Kreatív Európától kapott a gyártócég csomagterv-fejlesztési támogatást, melyben a Tündér Lala is szerepel. A projekt több koprodukciós finanszírozási fórumon is szerepelt, többek közt a Cartoon Movie-n is pitchelték, de bemutatkozott a németországi Animation Production Days-en, és a lengyel Kids Kino Industry pitchfórumán díjazták.

A családi film író-rendezője Gigor Attila, gyártója a Mythberg Films és a Librecine, producerei Berger József, dr. Endrényi Krisztina, Jancsó Anna, Jesus Gonzalez és Michael Luda.

 Forrás: NFI

süti beállítások módosítása