Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tanulj animációt Csáki Lászlótól

2021. május 27. - dotandline

Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának keretében a Dunakanyarban elhelyezkedő Verőcén szervez filmkészítő tábort animáció, kisjátékfilm és dokumentumfilm témában. Az alkotótábor célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok közösen alkothassanak.  

A nyári alkotótábor 2021. augusztus 6. és 15. között, Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és egy producer vendégelőadó segítik. Részletek az NFI oldalán.

Az animációs workshop célja

Az animációs csapatban egyedi 2D rajzanimációs rövidfilm tervezése, rendezése és gyártása lesz a feladat 1–2 perc hosszúságban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát. A közös munka során az alkotók megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártási fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: grafikus (storyboard, figura- és háttértervező), animátor, vágó és kompozitőr.

ffp_tabor_2021.jpg

Tematika

Színész közreműködésével, előre felvett hanganyagra (narráció) egyedi animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. A storyboard, majd az animatik közös konzultációk során fejlesztett történet és dramaturgia alapján készül. Ezután elindul a design pack tervezése (figura-, háttér- és látványtervek) és az animatik vágása. Az animációs csoport a tábor idejének első harmadában prezentálja a filmtervet, bemutatja az animatikot és a vizuális anyagokat: figura-, háttér- és látványterveket. A visszajelzések alapján még finomítható az animatik, majd elkezdődik a film gyártása (animálása és a hátterek tervezése), majd az elkészült jelenetek kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és a vágást, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot (zörejezés, zene, atmoszféra, sound design) és a főcímet a hang csoport segítségével.

Jelentkezés

Jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció vagy hang) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz. A jelentkezés feltétele az oldalon említett tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását és opcionálisan max. egy oldalas motivációs levelet várnak.

csaki_laszlo_foto_pozsonyi_janka.jpg

Csáki László a műhelyében (Fotó: Pozsonyi Janka, forrás: Filmhu)

Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni. Az animációs csapat mentora Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató (My Name is Boffer Bings, Néhány szó, Kék Pelikan)

Referenciamunka:

  • Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
  • Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
  • Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva.
  • Vágó és kompozitőr: vágó és kompozitáló szoftverismeret leírása és egy film/mozgókép részlet, max. 3 perc hosszúságban referenciaként feltölteni/linket küldeni. Ha vannak korábbi vágó és kompozitőr tapasztalatok, akkor doc, vagy pdf dokumentumban írva feltölteni.

Az animációs csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

Részvételi díj: 95.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát.

Jelentkezési határidő: 2021. június 14.

További részletekért kattints az NFI oldalára.

A tábor utolsó öt napjára csatlakozik a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) könnyűzenei exportiroda saját mentortábora, az Outbreakers' Lab is, amelynek küldetése, hogy külföldi, nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával a hazai dalszerzők olyan nemzetközi zeneipari tudást sajátíthassanak el, amihez itthon nem férhetnek hozzá. A tábor mentorai által kiválasztott dalszerzőknek lehetősége nyílik a közös gondolkozásra, karriertervezésre és a saját artisztikus víziójukhoz illeszkedő hosszú távú stratégia felállítására.

A 2021-es mentortábor teljes mértékben a korábbi évek hagyományát követi azzal a különbséggel, hogy jelen filmes alkotótáborunkkal együttműködve egy olyan közös eseményt hoz létre, aminek célja a zeneszerzők és filmesek egymásra találása, kooperációk ösztönzése. Ha a zenei rész érdekel, bővebb infókat hamarosan a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes facebook oldalán találsz majd.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása