Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Így konferálták fel a magyar animációs Oscar-jelölteket

2021. április 25. - Herczeg Zsófi

Magyarország legelső Oscar-díja idén negyven éves: Rófusz Ferenc A légy című animációs kisfilmje 1981-ben nyerte el az aranyszobrot. A 40 éves évforduló apropóján idézzük fel milyen volt a két magyar animációs jelölt, A légy és a Maestro felkonferálása és A légy díjának átvétele.

1981-ben, az 53. Oscar-gálán Alan Arkin (A család kicsi kincse, A 22-es csapdája) és Margot Kidder (Superman) konferálta fel az animációs rövidfilm kategóriát. A humorista azt kérdezte Kiddertől, hogy milyen rövid a rövidfilm, mire a színésznő azt felelte, hogy 3000 láb (kb. 90 ezer centiméter), vagy annál kevesebb. Arkin elvégezte a matekot: 90 láb per perc, vagyis maximum 33,3 perc hosszú egy rövidfilm. "Én tudok olyan köszönőbeszédet, ami ennél hosszabb volt." hallatszik a replika a színésznőtől, majd végre elérkeznek a jelöltekhez.


A Getty Images oldalán még mindig úgy szerepel, hogy a bal-középső Rófusz Ferenc (Forrás: Getty Images)

A jelöltek felsorolásánál Kiddernek jut Rófusz Ferenc neve, aki úgy ejti ki a magyar rendező nevét, hogy ha nem tudnánk mire kell figyelni, fel sem tűnne: "Förenz Rafjúz". Aztán jön a kellemetlen pillanat: Kidder bejelenti, hogy nincs itt a rendező, majd egy férfi mégis fellép a színpadra, átveszi a díjat és csak annyit mond: Még a rövidfilm is lehet nagy(szerű) ("Even the short film can be great").

Rófusz Ferenc kisfilmjét esélytelennek tartották itthon, ezért a rendező nem kapott vízumot, hogy kiutazhasson a Los Angeles-i díjátadóra. Sőt, a Szabad Európa rádió adásából tudta meg, hogy Oscar-díjat nyert. A férfi, aki átvette helyette a díjat, Dósai István, a Hungarofilm akkori vezérigazgatója volt, akiről az Oscar-gála szervezői nem tudták kicsoda, ezért csalónak hitték, így a rendőrség másnap elvette tőle a szobrot. Rófusz később megkapta a vízumot, így már ki tudott utazni Amerikába, hogy átvegye az Oscar-díjat. A rendezőt Csupó Gábor kísérte el az Akadémiára, aki akkor már két éve Los Angelesben élt, és 1981-ben alapította meg a Klasky-Csupó animációs stúdiót akkori feleségével. 

2007-ben az akkor 10 éves Abigail Breslin és a 8 éves Jaden Smith konferálta fel az animációs rövidfilmes Oscart, amiben M. Tóth Géza Maestro-ja versenyzett. Érdekesség, hogy Alan Arkin játszotta Abigail Breslin nagyapját A család kicsi kincsében, amiért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscart (a film megkapta a legjobb forgatókönyv díját is).

A két kisgyerek a bejelentés előtt azon viccelődik, hogy mit csinál az apukájuk és Breslinnek fogalma sincs. Majd végül bejátsszák az animációs rövidfilm kategória jelöltjeit, melyeket Jaden Smith sorol fel, nagyon szépen ejtve M. Tóth Géza nevét. A díjat végül a norvég Torill Kove The Danish Poet című animációja kapta. 

süti beállítások módosítása