Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Meglepetés és MOME animációk az idei Annecy-i Fesztiválon

2021. március 29. - Herczeg Zsófi

Június 14. és 19. között tartják Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek programjában három MOME-alkotás és egy kisfilm szerepel az Illyés Művészeti Szakképző Akadémiáról.

Nyilvános az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjának rövidfilmes része: több mint 2700 nevezés érkezett, melyek közül 53 ország 191 kisfilmjét válogatták be a versenybe. A rövidfilmek közé 44, az Off-Limits szekcióba 8, a Perspectives blokkba 22, a fiataloknak szóló programba pedig 12 alkotás került. A szervezők kiemelik, hogy ezen szekciókban összesen 43%-os a női rendezők aránya. A diplomafilmek versenyébe 47 kisfilmet választottak, itt a rendezők 60%-a nő. A tv-filmek és alkalmazott animációk blokkjába 26, illetve 32 alkotás került, 27% és 38%-os női rendezői aránnyal.

A 60. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyébe két MOME darab is került. Mostoha Marcell animáció mesterszakon készített Avant címmel egy absztrakt animációt a tér és a térben lét, valamint az azokhoz kapcsolódó energiák kölcsönhatásáról. A képzőművészeti kiindulási pontokból táplálkozó film zeneileg és vizuálisan egyaránt azon a felfedezésen alapszik, melyet a kísérletezés általi tapasztalás ad. Nem tartalmaz konkrét cselekményt, viszont fixált motívumokhoz tér vissza, hogy aztán ismét átléphesse azok határait, majd újból visszatérhessen.

A diplomafilmes programba válogatták a MOME média design mesterszakán diplomázott Lerch Júlia Needs című 3D kisfilmjét is, mely játékos módon, amorf testekkel, a fizikai törvényszerűségeket felrúgva mutatja be, hogy mennyire az elemi ösztöneink, a szükségleteink irányítanak minket, és mi történik, ha befolyásolni tudjuk őket. Az ötperces film szép fesztiválkörutat járt be eddig: nemzetközi premierje az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon volt és 13 fesztiválra válogatták be, többek közt a szlovén Animateka, a lengyel Animocje, az osztrák Vienna Shorts, a svájci Winterthur és az amerikai Sweaty Eyeballs filmfesztivál versenyében láthatták a nézők.

lerch_julia_x_needs.jpg

Lerch Júlia: Needs

Nagy meglepetést látunk a diplomafilmes blokkban, ugyanis először szerepel az annecy-i fesztivál versenyében a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm. Szegedi Adél kétperces Jelszó a * * * * * * * * * - hoz című fekete-fehér animációja gyerekkori emlékek, naplójegyzetek, és ezek felnőttkori interpretációja körül forog, teszi mindezt a bensőséges, ösztönös természetünkre és az univerzumban betöltött helyünkre reflektálva, versben elmesélve. Szegedi Adél az Illyés Akadémia animációs OKJ képzése után a londoni Westminster Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol a kortárs média gyakorlatát vizsgálja. A kisfilm az Argo oldalán ingyenesen megtekinthető regisztráció után.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A� (@adelszegedi) által megosztott bejegyzés

Az alkalmazott animációk versenyében szerepel a Moholymotion című animáció, mely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megbízásából, az egyetem címadójának, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára készült (korábban itt írtunk róla). A 125 másodperces MoholymotionDarabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili és Mákó Bori, vagyis a HEN alkotócsapat animálta, a narrátora Galambos Péter volt, a zenét pedig Iszlai József szerezte hozzá. A kisfilmben Moholy-Nagy festményeinek és fotóinak reprodukcióit ültették át mozgóképre. Az animáció teljes egészében megnézhető online.

Tavaly júniusban lett volna az annecy-i fesztivál jubileumi 60. alkalma, melyet a koronavírus felülírt, és bár a szervezők sokáig reménykedtek a helyzet javulásában, inkább a lemondás mellett döntöttek és online fesztivált rendeztek. Úgyhogy idén lesz a várva várt 60. alkalom, melynek vendégországa Afrika lesz. Az idei fesztivált 2021. június 14. és 19. között tartják, az egész estés és VR filmek versenyét, valamint az esemény megrendezésének részleteit később jelentik be a szervezők.

Forrás: AIAFF

süti beállítások módosítása