Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Lepipálták a Chihiro Szellemországbant

2020. december 29. - dotandline

Demon Slayer megdöntötte az Oscar-díjas Chihiro Szellemországban jegybevételi rekordját és ezzel minden idők legnagyobb jegybevételű produkciója lett Japánban.

Demon Slayer – The Movie: Mugen Train (eredeti címén Kimecu no Jaiba – Mugen no Densa) egy emberevő démonokkal küzdő árva fiúról szóló animációs film, amely az azonos című, Japánban rendkívül népszerű manga- és animesorozat nyomán készült. A filmet október 16. óta játsszák a japán mozik és jegybevétele már 32,47 milliárd jen (93 milliárd forint), amivel túlszárnyalta a Ghibli stúdióban készült Chihiro Szellemországban (2001) két évtizedig tartó, 31,68 milliárd jenes jegybevételi rekordját. A Chihirót egyébként idén újra bemutatták a japán mozikban, és közel 1 milliárd jennel növelte az addigi bevételét, de még ezt is sikerült lepipálnia a Demon Slayernek. Japánban a tíz legtöbb bevételt hozó filmből hat animált: a fent említett kettőn kívül a Jégvarázs, a Your Name, A vadon hercegnője és A vándorló palota.

Endo Kaoru, a japán Gakusuin Egyetem szociológusa szerint a közönséget azért fogta meg a Demon Slayer története, mert nem azt hangsúlyozta, hogy küzdenünk kell azért, hogy túljussunk a problémákon, hanem azt, hogy elég, ha túléljük a nehéz helyzeteket és ez most, a pandémia alatt sokaknak segített.

A filmet forgalmazó Aniplex Inc. és Toho Co. közleménye szerint Miyazaki Hayao animációja, a Chihiro Szellemországban 253 nap alatt lépte át a 30 milliárd jenes jegybevételt, a Haruo Sotozaki rendezésében készült Demon Slayernek ez 59 nap alatt sikerült a világjárvány ellenére. Hauro filmje, amelyet az adatok szerint már 24 millióan láttak a mozikban, egy másik forgalmazási rekordot is megdöntött: az első japán produkció lett, amelynek tíz nap alatt sikerült túlszárnyalnia a tízmilliárd jenes jegybevételt.

demon_slayer_2.jpg

Demon Slayer – The Movie: Mugen Train

A film angol nyelvű változatát 2021 elején kezdik forgalmazni Észak-Amerikában. A Demon Slayer japán gazdasági elemzők szerint december elejéig mintegy 270 milliárd jen (774 milliárd forint) bevételt generált a gazdasági életben. Az alapjául szolgáló mangasorozatból 2016 és 2020 között több mint 100 millió példányban kelt el az eddig kiadott 22 könyv. A történettel kapcsolatos játékok és egyéb ajándéktárgyak bevétele szintén hatalmas üzletté vált.

Forrás: MTI, Cartoon Brew

süti beállítások módosítása