Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiosztották a 18. Anilogue rövidfilmes díjait

2020. november 29. - dotandline

Két kategóriában, a rövidfilmes és a gyerekeknek szóló versenyben osztottak díjat a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál első, online felvonásában. A másodikra 2021 májusában kerül majd sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések.

A november 25. és 29. között tartó 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban A háromtagú rövidfilmes zsűri  Pálfi Szabolcs magyar animációs rendező, Nancy Denney-Phelps amerikai-belga filmes újságíró és Aurelia Aasa, észt filmkritikus – az orosz Dina Velikovskaya Ties című, 3D tollal rajzolt filmjének adta az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. Egyhangúlag döntöttek a mesteri kézügyességgel elkészített alkotás mellett, amely egy megható történetet mindenkihez elérő rajzfilmes nyelven ad át, függetlenül attól, hogy a néző az otthonról távozó gyermek szülője, vagy éppen maga a gyerek. A közönségszavazatok összeszámolása után kiderült, hogy az Anilogue nézői idén ugyanezt a filmet találták a legjobbnak.

dina_velikovskaya_x_ties.jpg

Dina Velikovskaya: Ties

Pálfi Szabolcs külön elismerésben részesítette Zachary Zezima Friend of a Friend című alkotását, Nancy Denney-Phelps Anita Killi Mother didn't Know című munkáját méltatta, míg Aurelia Aasa Alexandra Májová Washing Machine című alkotását emelte ki.

A gyermekfilmek versenyében 15 alkotás volt látható. A háromtagú zsűri Saskia von Virag svájci kurátor és animációs rövidfilm producer, Glaser Katalin magyar animációs rendező és Ligia Soare, a bukaresti Anim'est Animációs Filmfesztivál egyik alapítója  egyedi látványvilága, gyönyörű rajzai és meleg hangulata miatt az orosz születésű, de Csehországban tevékenykedő Aliona Baranova Leaf című filmjének adta az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. A rövidfilmben egy kis falevél felébreszti egy tengerész vágyát, hogy a tengerek hullámait felcserélje a levelek suhogására.

baranova_aliona_x_leaf_2.jpg

Aliona Baranova: Leaf 

A gyerekfilmes zsűri szintén osztott különdíjakat: Saskia von Virag Orosz Judit Odakint című alkotását részesítette elismerésben, Glaser Katalin Gil Alkabetz A Stormy Night című művét emelte ki, míg Ligia Soare Natalia Mirzoyan Merry Grandmas című animációját jutalmazta.

November 29-én, vasárnap 17 órakor a Toldi Távmoziban a BEST OF ANILOGUE 2020 válogatásban újra láthatóak lesznek a nyertes alkotások, 19.30-kor pedig portugál rövidfilm-válogatást láthat a közönség, amely után Zoomon találkozhat is a rendezőkkel.

Az Anilogue második felvonására 2021 májusában kerül majd sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések.

süti beállítások módosítása