Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezeket a magyar animációkat nevezhetjük idén Oscarra

2020. november 24. - Herczeg Zsófi

A napokban jött a hír, hogy Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című nagyjátékfilmje Magyarország hivatalos Oscar-nevezettje a jövő évi gála nemzetközi film kategóriájában. Úgyhogy szedjük is össze, milyen magyar animációkat lehet nevezni a 93. Oscarra.

A magyar animáció második újhullámos sikereinek köszönhetően mi sem számít természetesebbnek, mint hogy minden évben van legalább egy olyan magyar animáció, amit Oscarra tudunk küldeni. Az elmúlt tíz évben például a Nyuszi és Őz, a LOVE, A nyalintás nesze, a Balkon, a Lidérc úr vagy a Limbo-Limbo Travel nyert Oscar-kvalifikáló díjat valamelyik nemzetközi fesztiválon, de a Ruben Brandt, a gyűjtőt is küldte az amerikai forgalmazó, ám sajnos jelölésig egyik alkotás sem jutott. M. Tóth Géza Maestro című kisfilmjét 2007-ben jelölték az animációs rövidfilmes Oscar-kategóriában, azóta ezt csak Bucsi Réka MOME Anim diplomafilmje, a Symphony no. 42 tudta megközelíteni a shortlistre kerüléssel 2015-ben. Persze, ez nem olyan dolog, amin sokat bánkódnánk, mert már az hihetetlenül szuper, hogy számos olyan fiatal alkotó jelent meg az elmúlt tíz évben, akik sorra készítik a nagyszerűbbnél nagyszerűbb filmeket (már amikor kapnak rá pénzt) és sorra halmozzák a nemzetközi díjakat. Nem mellesleg a nagy részük női alkotó. 

Az Oscar-díjra nevezhető magyar animációs filmek az elmúlt 10 évből:

2020 Anrasev Nadja: Szimbiózis, M. Tóth Géza: Matches
2019  Tóth Luca: Lidérc úr
2018  Bucsi Réka: Solar Walk, Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt
2017  Andrasev Nadja: A nyalintás nesze
2016  Bucsi Réka: LOVE, Dell'Edera Dávid: Balkon
2015  Kreif Zsuzsanna, Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel
2014  Bucsi Réka: Symphony no 42, Vácz Péter: Nyuszi és Őz, Ducki Tomek: Fürdő

Úgyhogy idén sem maradunk Oscarra nevezhető animáció nélkül: M. Tóth Géza Matches és Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmjét küldhetik az alkotók a 93. Oscar-gála animációs rövidfilmes versenyébe.

m_toth_geza_x_matches.jpg

M. Tóth Géza: Matches

A 2005-ben bemutatott, majd két évvel később Oscarra jelölt Maestro után M. Tóth Géza ismét Oscar-közelbe került: Matches című kisfilmje pont egy éve nyerte el a 32. Foyle Film Festival legjobb nemzetközi animációs filmjének járó Light In Motion-díját. A 11 perces gyufaanimációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik, és miközben az álmairól, félelmeiről és vágyairól mesél, a gyufaszálak megelevenednek.

A Matches a KEDD animációs stúdióban készült, M. Tóth Géza írta és rendezte, az operatőre Piros Péter, a zenéjét és hangdizájnját Alpár Balázs (Egy kupac kufli, Dipendenza, Ultra) készítette, a producere pedig M. Tóth Éva (nem az animációs rendező, hanem M. Tóth felesége). A kisfilmet több helyen is elismerték, elnyerte többek közt a cacaki ANIMANIMA fesztivál közönségdíját, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál különdíját, a New York City Short Film Festival, valamint a Fano Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs filmjének járó díját is. 

andrasev_nadja_x_symbiosis_04.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmjének fesztiválkörútját a világjárvány eléggé megnehezítette, ám szinte rögtön egy Oscar-kvalifikáló elismerést kapott: Amerika egyik legfontosabb fesztiváljának, az SXSW zsűrije neki adta a legjobb animációs rövidfilm díját. Nadja nem először nyert Oscar-kvalifikáló díjat: 2017-ben A nyalintás nesze című MOME Anim diplomafilmje a New Orleans-i Filmfesztiválon a legjobb animáció lett, ezzel esélyessé vált az Oscar-díjra, ám shortlistre végül nem jutott. A Szimbiózis egyébként időközben felkerült a francia Oscarnak tartott César-díj animációs rövidfilmes kategóriájának 12 alkotásból álló shortlistjére.

A nyalintás neszében és a Szimbiózisban közös, hogy egy fiatal nő gondolatait és mindennapjait követik nyomon, viszont míg előbbiben a szürreális társra találás, addig utóbbiban a társ elvesztése a központi téma. A Szimbiózis hősnője a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság és nyughatatlan érdeklődése életre szóló változást indít el benne.

Szimbiózis a francia MIYU és a magyar SALTO Film koprodukciójában készült, de a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán is nyert támogatást 2017-ben. Zeneszerzője Mads Vadsholt, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin, vágója Czakó Judit, producerei Emmanuel Alain-Raynal és Pierre Baussaron, magyar részről pedig Fülöp József és Sipos Orsolya.

A 93. Oscar-gálát 2021. április 25-én tartják. A tíz alkotást tartalmazó shortlistet januárban szokták bejelenteni, a döntőbe jutottak pedig később derülnek ki. Reméljük magyar animáció is lesz köztük!

süti beállítások módosítása