Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációs dokumentumfilm az orosz drogpolitika áldozatáról

2020. november 17. - dotandline

Online térbe költözött a november 10. és 22. között megrendezett VERZIÓ teljes programja, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. A műsorra tűzött ötven alkotás a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat dolgozza fel.

"Közelebb egymás valóságához." Ez a Blinken OSA Archívum által 2004-ben alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei jelmondata. A jelenlegi digitális fejlődés – a járványhelyzet alatt különösen –  könnyen elszigeteltté teszi az embert, ezért rendkívül fontos a saját nézőpontból való kilépés képessége, amely lehetővé teszi egymás valóságának felfedezését és megértését. A VERZIÓ célja ezért az, hogy az idei ötven dokumentumfilmen keresztül új perspektívákat mutasson be, segítsen valóságként elfogadni és megérteni egymás életét, arról hírt adni.

Az idei fesztivál magyar versenyprogramjában látható egy félórás animációs dokumentumfilm, a Kosztya Proletárszkij2009. június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében elhunyt. Korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelés megtagadása okozta. Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb „megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak, éppen ellenkezőleg, sok gyógykezelésre szoruló ember halálához vezettek már. A filmet itt lehet megnézni, méghozzá ingyenesen.

kostya_proletarsky_3.jpg

Takács István Gábor, Rontó Lili: Kosztya Proletárszkij

A közönségi finanszírozásból készült, kézzel rajzolt animációs dokumentumfilm Kosztya és édesanyja, Irina eredeti interjúit használja fel, hogy felhívja a figyelmet az embertelen börtönkörülményekre. A 30 perces rajzfilmet a Jogriporter Alapítvány készítette, Anya Sarang narrálta, Takács István Gábor rendezte és Rontó Lili rajzolta. 

Takács István Gábor pszichológus végzettségű emberi jogi aktivista, videófilm-készítő és tréner, a Jogriporter Alaptvány munkatársa. A TASZ videó programját vezette 2007-2015 között. Öt évig dolgozott a Drogprevenciós Alapítvány tűcsere programjában. Számos ártalomcsökkentésről szóló cikk szerzője és több mint 700 online videó operatőre, vágója és társrendezője. Rontó Lili grafikus a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott 2003-ban. A Magyar Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetnek, az Akadémia Kiadónak és más könyvkiadóknak dolgozik grafikusként. Albumborítókat, posztereket, animációs klipeket, logókat is tervez. Egyedi stílusú rajzai és festményei több kiállításon láthatóak voltak. A Kosztya Proletárszkij animációját készítette, a film zenéjét Takács István Gáborral együtt szerezték.

A majd két hét alatt az érdeklődők a fesztivál honlapján férhetnek majd hozzá a teljes programhoz, valamint online követhetik a fesztivál már jól megszokott egyéb programjait, mint a közönségtalálkozókat és kerekasztal beszélgetéseket. A nézők egy vagy több filmre is válthatnak jegyet, de vannak ingyen elérhető alkotások is. A megtekintés után szavazhatnak is kedvenceikre, így támogatva őket a közönségdíj elnyerésében. A fesztivál legjobb emberi jogi dokumentumfilmjének járó díj odaítélésében az érdeklődő diákok is részt vehetnek a 17. Verzió diákzsűri-tagjaként. Részletek a Verzió oldalán.

Forrás: Verzió

süti beállítások módosítása