Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

35 év után megszűnik a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

2020. november 05. - Herczeg Zsófi

A Cartoon Brew oldalán jelent meg a hír, hogy 35 év után megszűnik a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (HIAF) és a helyét egy általános művészeti esemény veszi át. 

A HIAF az egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű animációs fesztivál, Oscar-kvalifikációval, a japán városvezetés mégis úgy gondolja, hogy nem szolgálja eléggé az átlag polgárok igényeit, és a specifikus tematikája miatt nem vonz elég nézőt, így a gazdasági haszna csekély. Éppen ezért szeretnék, ha egy zenére és médiaművészeti tartalmakra fókuszáló esemény lenne helyette, ami sokkal nagyobb érdeklődésre tarthat számot a városban. Ahogy a Cartoon Brew is írja, a városvezetés szerint a rendezvény célja a gazdaság élénkítése, valamint az ipar és az idegenforgalom népszerűsítése, illetve olyan programok létrehozása, amelyekben az átlagpolgárok és a fiatalok is részt vehetnek. Ehhez viszont már nem lesz köze sem a HIAF szervezőinek, sem magának a HIAF-nak.

hiroshima.png

A HIAF az ASIFA-Japan, valamint Hirosima városának támogatásával valósult meg, melyből a városvezetés most kiszállt. Az ASIFA magyarországi képviseletéhez juttatott közlemény szerint a városvezetés múlt ősszel kereste meg Sayoko Kinoshitát, a fesztivál alapítóját és igazgatóját, hogy tájékoztassák őket a döntésről, mellyel kapcsolatban nem voltak előzetes egyeztetések sem, csak kész tények. A szervezőket teljesen váratlanul érte a bejelentés, és azért nem beszéltek eddig róla a nyilvánosságnak, mert a legutolsó pillanatig próbálták menteni a fesztivált.

Az ASIFA-t, vagyis a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetséget 1960-ban, Annecy-ban hozták létre a független animációs művészek egyesületeként. Mára az ASIFA egy nemzetközi kapcsolati hálót jelent, melynek számos országban vannak képviselői, köztük Magyarországon is (az ASIFA elnökségi tagja volt egyébként Mikulás Ferenc is). A szervezet olyan nagy presztízsű animációs fesztiválok elindításában vett részt, mint az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, a zágrábi Animafest, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál, vagy a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál, valamint tőlük származik az animáció világnapjának (október 28.) ötlete is. 

Az idén 75 éves Sayoko Kinoshita 1985-ben hozta létre a kétévente megrendezett hirosimai fesztivált, a későbbi férjével, Renzo Kinoshitával együtt. Ők szintén animációs alkotók, az 1978-as Pica-don című animációs kisfilmjük például a hirosimai atombomba ledobása előtti és utáni pillanatait mutatja be. A HIAF-fal a pacifizmus eszméit szerették volna továbbvinni, mely mára a világ egyik legnagyobb presztízsű animációs fesztiváljává nőtte ki magát Ázsiában. A HIAF a Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal egyidőben indult, tavaly, a 14. KAFF-on Kecskeméten is járt Kinoshitamagyar–japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából.

A szervezők szerint többek közt az a gond, hogy a város a HIAF renoméját szeretné felhasználni a saját kulturális eseményükhöz. Kinoshitáék a HIAF-fal azt tűzték ki célul, hogy megvédjék az animációs művészek jogait, és hogy terjesszék a kifejezés, az alkotás szabadságát. Ehhez képest az új kulturális esemény elsődlegesen a gazdasági fejlődést tűzte ki célul a művészeti értékekkel szemben. Tehát a HIAF az eddigi formájában teljesen megszűnik, helyét egy olyan esemény veszi át, ami a zenére, az élőszereplős filmekre, mangákra és részben az animációra fókuszál. A szervezői hirosimai vállalatok, reklámcégek és más médiavállalatok lesznek. Az új eseményt először 2022-ben fogják megrendezni, amikor a következő HIAF is lenne.

Az idei, 18. HIAF augusztus 20. és 24. között lett volna, de a világjárvány miatt lefújták, viszont díjakat így is osztott a zsűri. A szervezők és az ASIFA-Japan mindent megtesz, hogy valahol, valamilyen formában folytathassák és lehessen egy hasonlóan színvonalas nemzetközi animációs fesztivál Japánban, mely az animációt és a kulturális értékeket helyezi fókuszba.

Forrás: Cartoon Brew, ASIFA-Hungary

 

süti beállítások módosítása