Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációkat díjaztak Szolnokon

2020. október 21. - Herczeg Zsófi

Hétvégén ért véget a Szolnokon tartott Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, melyen díjazták Rófusz Ferenc, M. Tóth Géza, Klingl Béla, Ulrich Gábor és Bakos Fanni animációs kisfilmjeit, Mikulás Ferenc pedig életműdíjat kapott. 

Az idei Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon öt nap alatt  124 vetítést tartottak, ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban  mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13 és 18. között.

A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogram zsűrijének a tagjai Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem igazgatója, a Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottságának tagja, Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Varró Attila filmkritikus-filmtörténész és Futó Tamás tervezőgrafikus művész, képzőművész voltak. 

rofusz_ferenc_x_az_utolso_vacsora_1.jpg

Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora

A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása nyert. Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásában a kétezer éves szent eseményt megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza Matches című animációs rövidfilmje lett, amelyben az egyik legtermészetesebb használati tárgy, a gyufa életre keltésével és a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével azonosulva, könnyű szívvel társulhatunk a kreativitáshoz. Harmadik helyezett lett Klingl Béla ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább.

A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját  Ulrich Gábor Dűne című filmje kapta, amely egyszerű grafikai és animációs eszközökkel jelenít meg rengeteg feszültséget. Futó Tamás tervezőgrafikus művész zsűritag egy különdíjat is adott, méghozzá Bakos Fanni Budapesti Metropolitan Egyetemn készített Papa című kisfilmjéért, mely egy szimbolikus történet egy apa és lánya kapcsolatról, és a folyamatról, amely során a gyerek megéli szülője elvesztését, a meg nem értéstől az elfogadáson át az elengedésig. A fesztivál további díjazottjai itt olvashatók.

Még szeptemberben, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió 49. szülinapján és Mikulás Ferenc 80. születésnapján az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál szervezői életműdíjat adtak át Mikulás Ferencnek, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének és ügyvezető igazgatójának, "az utolsó bástya védelmezőjének", a magyar animációs filmért tett erőfeszítéseiért.

Forrás: ATAFF

süti beállítások módosítása