Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A legszuperebb gyerekfilmeket hozza el a Cinemira

2020. október 20. - dotandline

Október 24. és 25. között rendezik meg a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra itthon. Hazai premierként láthatók többek között a Berlinálén és a velencei filmfesztiválon debütált családi nagyjátékfilmek, a versenyprogramban pedig remek animációs és élőszereplős kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus-díjért. A vetítések mellett számos interaktív filmes családi program is várja a látogatókat. 

Világszerte készülnek nagyszerű, gyerekeknek szóló filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. Mi van a Disney- és Pixar-filmeken túl? A CINEMIRA komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek. 

Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan témákat is feszegetnek, mint a beilleszkedés, az elfogadás, a digitális függőség, az első szerelem, a nagyszülők elvesztése vagy épp a környezetünk védelme. Mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, a gyerekek szemszögén keresztül. A CINEMIRA ritka lehetőséget kínál arra, hogy a mai gyerekek mindennapi életével foglalkozó családi filmekkel találkozzon a mozivásznon a hazai közönség. A filmek képi fogalmazásmódjukban is különleges élményt nyújtanak, kitágítják a gyerekek vizuális horizontját. A CINEMIRÁN látott filmek után garantáltan lesz miről beszélgetnie a családnak.

a_papirsarkany.jpg

Martin Smatana: Papírsárkány

A fesztiválon óránként indul rövidfilmes összeállítás, ahol korosztály szerint négytől tizennégy éves korig mindenki talál magának filmet. A versenyprogramban összesen 41 rövidfilmet mutatnak be a világ minden tájáról, köztük 27 animációt, olyan fesztiválsikerekkel, mint Sonja Rohleder Fészek, Fokion Xenos Hőhullám, Martin Smatana Papírsárkány, vagy az Illogic csapatától a Maestro című kisfilm.

A panorámaprogramban öt díjnyertes európai családi mozifilm látható, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) Young Audience Award-jának idei nyertese, Stefano Cipani Az öcsém dinoszauruszokat kerget című olasz-spanyol dramedy-je, mely kedves humorral és rengeteg optimizmussal ábrázolja egy kamaszfiú és down-kóros kisöccsének kapcsolatát. A közelmúlt kelet-európai történelméről mesél a Fritzi – Egy forradalmi mese című német animációs film, amelyben egy bátor kelet-német kislány próbálja meg legjobb barátnője után vinni szeretett kiskutyáját, miközben a lány családja Nyugatra próbál átjutni. A film a magyar CUB animációs stúdió közreműködésével készült. A nagyjátékfilmes panorámaprogramban a Fritzin kívül még egy animáció látható, a nagysikerű Kuflik széria Mi újság, kuflik? című mozifilmes változata.

fritzi_03.jpg

Fritzi – Egy forradalmi mese

A legjobb magyar gyerekfilm díjáért idén nyolc animációs film versenyez: három egyedi film és öt sorozatepizód. Látható lesz Orosz Judit Odakint című MOME Anim diplomamunkája, Mészáros Bori Az utolsó jeti című METU diplomafilmje, Benkovits Bálint Marci kertje című mesefilmje, valamint Glaser Katalin Városi legendák (Az emberi test), Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány (Laci bácsi galaxis) és B. Nagy Ervin Cserebogarak (A polgár lányok) sorozatának egy-egy epizódja. A fesztivál korábbi nyertesei is újabb művekkel szerepelnek: Horváth Máriától a Cigánymesék sorozat Csúnya Borka című része, Fabók Szilviától pedig a Kippkopp a hóban című meseadaptáció örvendezteti meg a közönséget.

A legjobb magyar gyerekfilmnek járó Aranymókus szoborról, valamint a legjobb gyerekfilm forgatókönyv-tervről, (összesen több mint félmillió forintnyi díjakról) a héttagú gyerek zsűri dönt. A nemzetközi versenyszekciók, így a legjobb animációs és élőszereplős kisjátékfilm díjáról rangos szakmai zsűri dönt, melynek tagjai M. Tóth Géza animációs rendező, Balázsy Panna tévés műsorvezető, Libor Anita újságíró, Visky Ábel filmrendező, valamint a legrangosabb cseh, lengyel, német és kanadai gyerekfilm fesztiválok vezetői. A zsűriben képviselteti magát az Európai Gyerekfilm Szövetség belga titkára is.

orosz_judit_x_odakint.jpg

Orosz Judit: Odakint

A CINEMIRA évek óta elkötelezett híve a hazai gyerekfilmes műfaj felélesztésének. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt húsz évben alig készült film gyerekeknek Magyarországon, gyakorlatilag egy teljes generáció nőtt fel magyar gyerekeknek szóló mozifilm nélkül. Míg korábban olyan alkotások adtak közös kulturális alapot, mint a Szaffi, az Égigérő fű, a Macskafogó vagy a Gyerekrablás a palánk utcában, addig a mai gyerekek nem ismerik a magyar színészeket, nem láttak hazai filmeket. A fesztiválon minden évben bemutatják a korábban készült klasszikus hazai gyerekfilmek (a Nemzeti Filmarchívum által) digitálisan felújított változatát, idén a Szeleburdi család kerül a vászonra. 

A CINEMIRA egy igazi interaktív fesztivál, ahol a gyerekek két mozizás között betekintést nyerhetnek a filmkészítés kulisszái mögé. A workshopokon alkotóként próbálhatják ki magukat, míg filmes előadásokon a szinkronizálás, vagy épp a szereplőválogatás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. A CINEMIRA workshopjain profi filmesek segítségével készíthetnek saját filmet, akár animációt, és tanulhatnak kaszkadőrtrükköket. A szinkronizálás titkairól a népszerű mesefiguráknak hangot kölcsönző neves színészektől (többek közt Csondor Kata, Gacsal Ádám, Hamvas Dániel) tanulhatnak. A Stranger Things gyerekszereplőinek magyar hangját kölcsönző hazai gyerekszínészek is beszélnek arról, hogyan alkották meg a karaktereket. Steinhauser Andrea, a legnevesebb magyar gyerek castingos pedig arról beszél a fiatal közönségnek, hogyan válhatnak színésszé az erre nyitott gyerekek.

Forrás: Cinemira

süti beállítások módosítása