Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hungarikum lett a Magyar népmesék

2020. október 16. - dotandline

Csütörtökön ült össze a Magyar Hungarikum Bizottság, melynek tagjai egyhangúan tették le a voksukat a 100 részes Magyar népmesék széria mellett. A gyűjtemény így már 76 értéket tartalmaz.

A Hungarikum Bizottság ülésén Nagy István agrárminiszter, a testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. Hozzátette, hogy a rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait.

A kultikusnak számító, generációknak élményt adó sorozat gyártása 1971-ben indult el, és több mint 30 évig látta el munkával a Kecskeméti Rajzfilmstúdió munkatársait. Mikulás Ferenc ötlete alapján Jankovics Marcell rendezésében készültek az első epizódok, majd a több évtizedes története alatt rendezők sora kapcsolódott be, mint például Horváth Mária és Nagy Lajos. Jankovics Marcellel együtt ők jegyzik a legtöbb epizódot  olvasható a Kecskemétfilm stúdió oldalán.

magyar_nepmesek.jpg

Magyar népmesék - A kékfestőinas

A Magyar népmesék eredeti célkitűzése, hogy megőrződjön és a fiatal nemzedék számára közérthető, mégis hiteles módon elérhetővé váljon a néphagyomány szellemi kincse. A sorozat készítése során végig fontos szempont volt, hogy eredeti népmeséket és ne feldolgozásokat használják fel. Az autentikus mesék kiválasztásában a Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutató csoportja működött közre, akik eredeti gyűjtésekből dolgoztak. A széria készítése során arra is történt kísérlet, hogy megőrizzék a magyar nyelv archaikus szépségét – tudhatjuk meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum Alapfilmek oldaláról.

A sorozat azért is különleges, mert a mesék grafikai megvalósításában központi szerepet kap annak a tájegységnek a jellegzetes motívumkincse, ahonnan a mese felhasznált változata származik. A kalotaszegi, székely, palóc, matyó, dunántúli stb. népművészetre jellemző varrottasokról, szőttesekről, szűrökről, fafaragásokról, festett bútorokról származó minták a háttérelemeket, tárgyi világot, enteriőröket díszítő textúrákban jelennek meg. Az adott tájegység sajátos népi viselete a figurák öltözékében is visszaköszön  olvashatjuk az Alapfilmeken.

a_szorgalmas_es_a_rest_leany.jpg

Magyar népmesék - A szorgalmas és a rest leány

A sorozat minden epizódja elérhető a Kecskemétfilm youtube csatornáján. A 2008 novembere óta működő magyar nyelvű csatorna mellett pár éve a külföldi felhasználók számára is elérhetővé vált angol nyelven a Magyar népmesék mind a száz epizódja. Az idegen nyelvű csatorna 147 ezres feliratkozó számot ért el, míg a magyar 92 ezer állandó követővel rendelkezik. A tavalyi statisztika alapján Magyarország után az Egyesült Államokban, Indiában és a Fülöp-szigeteken kíváncsiak a leginkább népmesekincsünkre. Az elemzés külön érdekessége, hogy a legnépszerűbb mese itthon és a külföldiek körében egyaránt A szorgalmas és a rest leány, ami itthon több, mint 5 millió nézőnél tart, de átlagban 1 millió körüli nézőszámmal büszkélkedhetnek a további epizódok is.

Forrás: Kecskemétfilm Kft., Magyar Nemzeti Filmarchívum Alapfilmek

süti beállítások módosítása