Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Megfilmesítésre váró magyar gyerekirodalom a Cinemirán

2020. szeptember 24. - dotandline

A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál 2020. szeptember 25-én szakmai napot tart azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a fiatal közönségnek szóló filmek fontosságára. Az eseményen a legnépszerűbb gyerekkönyvek írói prezentálják történeteiket filmeseknek, illetve a legfrissebb gyerek-és ifjúsági filmes forgatókönyvek versengenek a háromszázezer forintos fődíjért, amelyről gyerekzsűri dönt.

A Cinemira elkötelezett híve a magyar gyerekfilmes műfaj újraélesztésének, ezért szakmai programokkal segíti a filmes szakembereket. A szakmai fórumon a résztvevők megismerhetik a legnépszerűbb gyerek -és ifjúság könyveket, amelyekből könnyen film készülhet. Első alkalommal kerül sor Gyerek -és Ifjúsági Film Pitchfórumra, ahol a legfrissebb gyerekfilmes forgatókönyvek versengenek egymással az Aranymókus fődíjért. A Cinemira szakmai napjának időpontja 2020. szeptember 25., helyszíne a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Nagy Auditóriuma. 

Mese a vászonra! - Írók + Filmesek (2020. szeptember 25. 10.00-11.15)

A Mese a Vászonra! találkozó célja, hogy a legsikeresebb magyar gyerekkönyvek filmes adaptációjának megvalósulását segítse elő. A szervezők a legnagyobb hazai könyvkiadók ajánlásai alapján kiválasztottak 9 olyan gyerek -és ifjúsági könyvet, amelyek leginkább filmre termettek, és a legnépszerűbbek voltak az olvasottsági listákon az elmúlt években. A találkozó alatt az írók és a kiadók 5-5 percben ismertetik ezen könyvek történetét a filmesekkel. Ezt követően egy 45 perces speed datingre kerül sor, ahol a filmesek az írókkal és kiadókkal közvetlenül beszélhetnek azokról a könyvekről, amik felkeltették az érdeklődésüket. A fellépő írók névsorát és a projektek rövid leírását az eseményre regisztráló érdeklődők előre megismerhetik és időpontot foglalhatnak a speed datingre.

ludmilla_megoldja.jpg

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja (Bognár Éva Katinka könyvillusztrációja, forrás: Behance)

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórum (2020. szeptember 25. 11.30-13.00)

A Magyarországon első alkalommal rendezik meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumot, ahol a hazai forgatókönyvírók, és kreatív gondolkodók lehetőséget kapnak a fiatal közönség számára írt film -és sorozatterveik bemutatására, valamint hogy terveikhez találjanak rendezőket, producereket, szakmai partnereket. A fórum Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet forgatókönyv-fejlesztési igazgatójának előadásával indul, aki a Filmintézet gyerek-és ifjúsági filmekkel kapcsolatos terveit ismerteti, majd a 12 döntős mutatja be filmtervét. A 12 projekt között 6 animációs filmterv szerepel, melyekről a Cinemira oldalán olvashatunk részletesebben:

  • Bábel Antónia: Galádka rémtettei (animációs sorozat)
  • Dávid Ádám: Millenium expressz (élőszereplős nagyjátékfilm)
  • Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon (animációs film)
  • Goldberg Emília: Vácz Irénnek vége (élőszereplős nagyjátékfilm)
  • Kenéz Ágoston: Panelsámán (élőszereplős nagyjátékfilm)
  • Kerékgyártó Yvonne: A kékhajú lány (élőszereplős nagyjátékfilm)
  • Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja (animációs sorozat)
  • Kolozsi László: Mnémoszüné2020: A Hold emlékei (animációs nagyjátékfilm)
  • Porpáczi Zoltán: Mesék lepkeszárnyon (animációs sorozat)
  • Rádóczy Zsuzsi: Válogatott jó barátok (animációs film)
  • Szeiler Péter: Két szomszéd ház (élőszereplős nagyjátékfilm)
  • Vörös András: Képzeld el! (élőszereplős nagyjátékfilm)

A filmes szakmai zsűriben Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, Ternovszky Béla rendező, a Nemzeti Filmintézet televíziós döntőbizottságának tagja és Divinyi Réka forgatókönyvíró minden projekttel kapcsolatban visszajelzést ad az alkotóknak.

A pitchfórum díjátadójára 14 órakor kerül sor. A fődíjról, a legjobb filmtervnek járó 300 ezer forintról a gyerekzsűri dönt. A közönség szintén megválasztja a kedvenc projektjét, ami Aranymókus-díjat nyer. 

Forrás: Cinemira

süti beállítások módosítása