Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A 8. Friss Hús zsűrije odavolt a magyar animációkért

2020. szeptember 16. - Herczeg Zsófi

Véget ért a 8. Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál, melyet szeptember 10. és 16. között tartottak a Toldi moziban. Ugyan a koronavírus második hullámának kezdetére tolódott az eredetileg márciusra tervezett esemény, a vetítések a koronavírus előtti idők hangulatát idézték. A budapesti közönség töretlenül kíváncsi volt a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmes válogatásokra.

A magyar versenyprogramban hat animáció szerepelt: Ászity Boglárka Alvások (MOME), Szöllősi Anna Helfer (MOME), Darabos Éva Pá, kis panelom! (MOME), Andrasev Nadja Szimbiózis (Miyu, Salto Films), Rebák Tamás Szökési sebesség (METU), valamint Debreczeni Zsuzsanna Vannak problémáim (METU) című alkotása. A magyar filmek zsűrije Slava Doytcheva filmrendező, Wouter Jansen a Square Eyes nemzetközi forgalmazó tulajdonosa, valamint Lisa Ogdie, a Sundance filmfesztivál rövidfilmes programigazgatója voltak. 

legjobb magyar animációnak járó elismerést Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmje kapta, melynek hősnője a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság és nyughatatlan érdeklődése életre szóló változást indít el benne. A zsűri indoklása szerint a Szimbiózis egy nagyon magával ragadó, költői és érzelmi részletekben gazdag film, amely képes egy egyszerű, féltékenységről szóló történetet átfordítani a nőiességről és együttérzésről szóló gazdag vizuális világgá. A díjjal 300 ezer forintos pénzjutalom is jár. A Szimbiózis Nadja első függetlenfilmje, mely az elmúlt időszakban számos filmfesztiválon versenyzett, és szép számmal hozott el díjakat is, többek közt Oscar-kvalifikáló díjat is nyert az SXSW fesztiválon márciusban.

andrasev_nadja_x_symbiosis_03.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

A magyar versenyprogram háromtagú zsűrije egyetlen különdíjat osztott ki, és azt is animációs film kapta: Ászity Boglárka Alvások című MOME Anim diplomamunkája. A kisfilm az alvási szokásaink személyes és univerzális vetületét elemzi. Az Alvásokban bemutatott, a rendező személyes élményein alapuló emlékmozaikok olyan tapasztalatokat közvetítenek, amelyekhez mindenki kötődhet, és egyfajta univerzális élményre tapintanak rá az alvási szokásainkkal kapcsolatban. A zsűri indoklása szerint ez a film képes volt gyengéden feltárni a rendező legintimebb világát ahol otthon érezhettük magunkat.

aszity_boglarka_x_alvasok.png

Ászity Boglárka: Alvások

A 8. Friss Hús pitchfórumán négy animációt láthattak az érdeklődők: Buda Flóra Anna 27 című coming-of-age filmje, Hegyi Olivér A szív kertje című önelemző filmterve, Horesnyi Máté Hazai Attila novelláit adaptáló A kisebbik rossz című abszurd alkotása, valamint Rebák Tamás Apart című szakítást feldolgozó darabja mutatkoztak be másik hat élőszereplős alkotás mellett.

A Lovas Nándor-díj a Friss Hús pitchfórumának legjobb filmtervéért jár, melyet idén Hegyi Olivér A szív kertje című tervének ítélt a háromtagú zsűri - Dombrovszky Linda filmrendező,  Orosz Anna Ida, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál kurátora és programigazgatója, valamint Tóth Barnabás filmrendező. A díjjal 300 ezer forint pénzjutalom jár. A zsűri indoklása szerint a számukra "legígéretesebbnek tetsző film magától értetődő módon él az abszurd, nevettetően groteszk fogalmazásmóddal, a történet „szenvtelen személyessége" miatt a néző számára maximálisan átélhetővé teszi az alkotó ember önbizalmát kikezdő örök gyötrődéseket és kételyeket, humorral mutatja be mindannyiunk esendőségét. Nem utolsó sorban egy rendkívül eredeti ötvözete a pszichológiának, a lelki terápiának és a zoológiának."

hegyi_oliver_x_a_sziv_kertje.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

Hegyi Olivér A szív kertje című filmjének főszereplője egy húszas évei végén járó srác, akinek minden álma, hogy nagy festő váljon belőle, de egyelőre teremőrként dolgozik egy múzeumban. A film saját művészi pályájával kapcsolatos félelmeit, kétségeit, romboló negatív gondolatainak működését mutatja be egy valós és egy képzeletbeli síkon váltakozva. A valóságban a múzeum egyik termében, képzeletben pedig egy virágoskertben ül egy széken, ahol a váratlanul előbukkanó rovarok, rágcsálok, kártevők tolmácsolják a fiú negatív gondolatait. A szív kertje egy meseszerű, zenés animációs film, mely a CUB animációs stúdióban készül.

A Lovas Nándor-díjat másodszorra kapta animáció: 2017-ben Hermán Árpád Goodbye Frank című abszurd animációs filmterve nyerte a díjat.

süti beállítások módosítása