Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hernyós animáció nyerte a Friss Hús pitchfórumát

2017. április 04. - Herczeg Zsófi

A hétvégén ért véget az ötödik Friss Hús fesztivál, ahol osztottak díjat a legjobb magyar élőszereplős és animációs filmnek, valamint a legjobb nemzetközi alkotásnak, továbbá díjazták a legjobb magyar színészt és színésznőt is. Ezen kívül a legígéretesebb 30 alatti rendezőnek járó OTP Junior díjat, valamint a pitchfórum legjobb filmtervéért járó elismerést, illetve több különdíjat is kiosztottak a fesztivál záróeseményén. 

Arról már írtunk korábban, hogy miként került egyre több animációs film a versenyprogramba és hogy a szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden szekcióban legyenek animációk, az idei animációs versenyfilmeket pedig az Origo Filmklubon ajánlottuk is.

Az ötödik Friss Hús legjobb magyar animációja Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban bemutató 15 perces alkotása lett, melyet a zsűri ambiciózus és egzotikus, egyszerre filozofikus és vicces filmnek talált. A Superbia tavaly debütált Cannes-ban, a Kritikusok hetén, azóta pedig számos fesztivált megjárt már, többek közt ott volt a 22. Szarajevói Filmfesztiválon és a Palm Springs-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, az ötödik Primanimán pedig megkapta a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat is. 

superbia_k2.jpg

Tóth Luca: Superbia

Ezen kívül lett még egy animációs nyertes, méghozzá a harmadszorra megrendezett pitchfórumon, ahol a több mint 60 nevezett pályázatból 10 kiválasztott, fejlesztés alatt álló rövidfilmterv mutatkozhatott be szakmai zsűri előtt. Ezen a fórumon mindig alulreprezentáltak az animációs filmtervek, az elmúlt két alkalommal élőszereplős ötlet is nyerte a fődíjat. Idén végre egy animáció, Hermán Árpád Goodbye Frank című alkotása kapta a 300 ezer forintos pénzjutalmat. 

"A pitch egyszerű, megkapó ötletével, humoros előadásmódjával egyből megszólította a közönséget és a zsűrit is. Úgy éreztük, a támogatás itt lesz a legjobb kezekben." – indokolta döntését a zsűri, melynek tagjai Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director voltak. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el.

A Momentán társulat által felajánlott különdíjat szintén a Goodbye Frank pitche nyerte: Hermán Árpád meghívást kapott a kapolcsi Művészetek Völgyében a Momentán által szervezett, improvizációs helyzeteken alapuló forgatókönyv-fejlesztő workshopra. 

Hermán Árpád a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakán végzett 2004-ben, majd 2011-ben a MOME animáció szakán diplomázott, ahol Büdöske (2007) és Sajnálom (2011) című abszurd rövidfilmjeit is készítette. 2009-ben az Escola Superior de Artes e Design de Caldas da Rainha-ban tanult, 2012-ben pedig elvégezte a BFA forgatókönyvíró-rendező kurzusát. 2015 szeptemberében csatlakozott a MOME Anim oktatói gárdájához, a BA képzésben tanít animációs tervezést és digitális technikákat. Korábban a Bab Berci kalandjai széria forgatókönyvét írta, Kovács Mártonnal és Nagy Mártonnal készítették Az égig érő fa - A küszöb című kalandfilmet, dramaturgként dolgozott továbbá B. Nagy Ervin Egér című animációján (melyet szintén vetítettek a Friss Húson), illetve Richly Zsolt Luther Márton élete című szériáján, de az április végén megrendezett KISKAKAS-on debütáló Kortárs gyerekversek és dalok 2. darabjai között is megtaláljuk legújabb animációját.  

A Goodybe Frank szerzői koncepciójában az olvasható, hogy animációs rendezőként mindig kicsit túl filmes, élőfilmes rendezőként pedig mindig kicsit animációs felfogással gondolkodik Hermán Árpád, aki számára e két gondolkodásmód találkozása a legizgalmasabb. A Goodbye Frank terve filmes zsánereken alapszik, hús-vér emberi természetek és sorsok jelennek meg benne, amiket korábban már láthattunk filmen, ugyanakkor azáltal, hogy az animáció szereplői hernyók, ezek a filmes klisék új értelmet nyernek. A rendező szerint ez a rövidfilm épp azáltal tudna hatni, hogy az élőszereplős és animációs filmnyelv erősítené egymást. Annak érdekében, hogy a karakterek a maguk módján szerethetőek és realisztikusak legyenek, stilizált formában fognak megvalósulni.

herman_arpad_goodbye_frank_1.jpg

Kezdetleges látványterv a Goodbye Frank című animációhoz (Forrás: Hermán Árpád)

A díjazottakról további információ a Daazo oldalán olvasható. 

süti beállítások módosítása