Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nem vettek fel egyetemre, mit csináljak? #3

2020. augusztus 25. - Herczeg Zsófi

Júliusban ismét kihirdették a ponthatárokat, reméljük nagyon sokan örültek az eredménynek és gratulálunk minden újonc animációsnak! Akit pedig nem vettek fel a vágyott helyre, vagy még képezné magát, annak ajánlunk néhány helyet, ahol fejlesztheti a képességeit és növelheti a tudását. Oldalunkon találtok egy képzéslistát is, ahol még több animációs képzési lehetőségről olvashattok.

Korábban már bemutattuk az Illyés Művészeti Szakképzést idén is elindítja a mozgókép és animációkészítő OKJ képzést, melynek célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A kitöltött jelentkezési lapot augusztus 25. kedd 18 óráig lehet elküldeni. További részletek a képzésről és a felvételiről az Illyés oldalán található.

solar_walk_4.png

Bucsi Réka: Solar Walk

A Corvin Rajziskola idén is sok művészeti képzéssel várja az érdeklődőket, többek közt animációs és grafikai designer, 2D animációs és 3D tértervezési kurzussal, mozgókép-animáció 2D képzéssel, de még rajzi alapozót is tiniknek. Az animáció designerképzés célja, hogy a hallgatók a rajzi technikáktól indulva az animációs szakma eszközein át (mint a képregény, karakter tervezés, forgatókönyvírás, figuramozgatás, látványtervezés) kialakítsák egyéni stílusukat, személyes vizuális hangvételüket és elkészítsék animált kisfilmjüket. A folyamatos konzultációkkal kísért projektfeladatok megoldásának köszönhetően az elméleti tudás megszerzése mellett a digitális kivitelezésben is gyakorlott tervezőkké fejlődhetnek. A képzésekre a jelentkezési határidő szeptember 6., további felvételi információk a honlapon találhatók.

A Corvin Rajziskola mozgókép-animáció 2D képzésén a diákok elsajátíthatják a mozgókép világának digitális technikáit, és különböző programok segítségével a kézi tervezéstől eljussanak a digitális, kétdimenziós mozgóképig, és megtanulják, hogy az állóképeket milyen eszközökkel lehet a film nyelvére átalakítani. Animációs felvételi előkészítő is indul, mely hasonló az animációs designerképzéshez, de itt szükség van bizonyos programok előismeretéhez. A Corvin Rajziskolának augusztus 31-én nyílt napja is lesz, ahol többet lehet megtudni az egyes képzésekről.

A PreMOME kurzusai direkt a felvételire való felkészítés miatt jöttek létre, hogy a jelentkezők minél sikeresebbek legyenek a MOME különböző szakjainak felvételijein. A felvételi előkészítők között animációt is találni, a tanfolyamok szeptember és október közepétől indulnak, jelentkezni még mindig lehet rájuk. Részletek a PreMOME oldalán.

A Magyar Rajzfilm Kft. 12 hónapos animációkészítő OKJ képzést indít, ezen kívül mozgókép- és animációkészítő OKJ és animációs filmkészítő tanfolyamra is be lehet iratkozni, van felvételi előkészítőjük és 3D animációs képzésük is. A kurzusok előnye, hogy rajzfilmstúdióban zajlik az oktatás, ahol közvetlenül rendezőktől, animációs mesterektől tanulhatnak a diákok. Érdemes megnézni a Magyar Rajzfilm Kft. egyéb tanfolyamait is, melyeket év közben tartanak. Részletek a Magyar Rajzfilm Kft. honlapján.

Szent György Média Informatikai Szakgimnázium szintén meghirdeti mozgókép és animációkészítő OKJ-s képzését, ahol a diákok többek közt rajzkészséget fejlesztenek, képes forgatókönyvírást gyakorolnak, az animációs film készítésének munkaköreit sajátítják el, megismerkedhetnek a hagyományos és a digitális technikákkal, és megismertetik őket az animációs filmtörténettel. Részletek és jelentkezés az iskola honlapján, határidő: augusztus 28.

Nagyon haladóknak ajánljuk a MOME Open tanfolyamait, ahol korábban már VFX és CGI artist képzések is indultak, idén pedig újra lesz visual storytelling kurzus, de izgalmasan hangzik a MOME Image Pro is, ahol illusztrációban fejleszthetik magukat a résztvevők. Részletek a MOME Open oldalán.

Év közben is indulnak kisebb animációs kurzusok, többek közt a Hegyező Animációs Szabadiskola vagy az Articsóka Stúdió tart gyakran animációs és grafikai miniképzéseket, utóbbi gyerekeknek is.

Animációs felsőfokú képzéseket találni szerte az országban, ám ezek aktualitásairól, indulásáról és oktatásáról nem tudunk sokat. Ha a felsoroltakon kívül ismersz nem egyetemi szintű animációs képzést (akár OKJ-t, akár tanfolyamot), küldd el nekünk a dotandlineblog@gmail.com email címre a tudnivalókat.

süti beállítások módosítása