Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációt tanulnál? Jelentkezz az Illyésbe!

2020. augusztus 06. - dotandline

Július végén kihirdették a ponthatárokat, és aki nem jutott be művészeti egyetemre, vagy a felsőoktatás előtt OKJ-s kurzuson szerette volna magát fejleszteni, annak idén is számos lehetősége van animációt tanulnia. Alább a budaörsi Illyés Művészeti Szakképzés animációs OKJ képzését ajánljuk.

Az Illyés Művészeti Szakképzés kétéves Mozgókép és animációkészítő nappali tagozatos, emelt szintű OKJ-s szakképzést indít 2020 őszétől. A képzés célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A két év alatt a diákok megismerkednek az animáció alapjaival, a legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókkal, elsajátítják mindazon szakmai ismereteket, melyeket a sikeres szakvizsgát követő munkáikban alkalmazni tudnak.

Ráadásul nem csupán digitálisan folyik képzés, számos olyan gyakorlat van, amikor a hallgatóknak papíron és hagyományos eszközökkel (ceruza, szén, festékek, filcek) kell a munkákat megvalósítani. A képzés nagy erénye, hogy olyan magabiztos animációs és filmes alapokat nyújt (mozgatás, plánozás, karakter-, és háttértervezés, képregény készítés, rajzi készség, tipográfia, élőfilmes gyakorlatok, programismeret), amelyekre az egyetemi szintű képzéseken általában már nem tudnak kellő időt szánni a komplexebb tervezési feladatok mellett.

felveteli-1274x500.jpg

Péterffy Zsófia szakvezető és Vácz Péter művészeti vezető mellett Egely Kati, Bernáth Szilárd, Várhegyi Rudolf, Spányik József, Orosz Anna Ida, Pikler Éva és Ráthonyi Kinga oktat az animációs képzésen. Az oktatók egyenrangú félként kezelik a diákokat, visszajelzésekkel segítik mindenki tanulási és szakmai növekedési folyamatát. Az animációs képzés határozott keretei kellő biztonságot és fókuszt adnak a tanulni, fejlődni vágyó fiataloknak. A szakmai képzés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösség építésére is. Az órákon való jelenlét, határidők betartása, feladatok elkészítése, a nyílt kommunikáció, és a kölcsönös együttműködés mind alapvető feltétele a képzésen való részvételnek.

illyes_tanari_kar.jpg

Az animációs képzés tanári kara

Az elmúlt tíz évben számos diák került később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy más magyar és külföldi felsőfokú művészeti iskola hallgatói közé. Az Illyés Művészeti Szakképzés célja olyan tudás átadása, amelyet a diákok a két éves oktatás után azonnal alkalmazni tudnak.

Az Illyés diákjai olyan hazai és külföldi művészeti alkotótáborokban és filmfesztiválokon kapnak lehetőséget ismereteik elmélyítésére, mint az erdélyi Filmtett Alkotótábor, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszéke, a BuSho Filmfesztivál itthon és külföldön szervezett alkotótáborai, valamint a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál.

Az Illyés animációs képzésén készült kisfilmeket az iskola youtube csatornáján lehet megnézni, de követhetitek őket instagramon és facebookon is.

A 2020 őszétől kezdődő Mozgókép és animációkészítő OKJ képzésére 2020. augusztus 25. kedd 18.00 óráig lehet jelentkezni:

  • az ezen a linken található nyomtatvány kitöltésével,
  • az érettségi másolatával,
  • fénykép/igazolvány képpel,
  • illetve az egyéni portfólió mappa ildiko.harczi@yahoo.com e-mail címre való küldésével.

A portfólió manuális anyagát (kreatív munkák, rajzok, karakter tervek, makettek stb.) mobillal/fotógéppel befotózva, vagy szkennelve .jpg formátumban, a mozgóképes anyagokat pedig .mp4 formátumban kérik egy saját mappába rendszerezve (Google drive / dropbox stb.) feltölteni és annak a linkjét a fentebbi e-mail címre küldött jelentkezési levélbe másolni. FONTOS: a mappa megosztásánál legyen bekapcsolva, hogy a link használatával bárki meg tudja nyitni az adott mappát.

A portfólió tartalma lehet (javasolt):

  • kreatív munkák, sketchbook rajzok, makettezés
  • tanulmányrajz, látvány utáni rajz, stilizálások
  • animációs tanulmányok, karakter- és látványtervek, storyboard, képregény
  • mozgókép, videó, animációs tesztek (rajz-, báb-, legoanimáció stb.)
  • forgatókönyv, novellák, naplók, képregények
  • az a 7 legjobb munka/alkotás, amiről úgy érzed, hogy a leginkább reprezentál ebben a pillanatban

A felvételi időpontjai:

  • 2020. augusztus 27. (csütörtök) 9-14 óra között írásbeli, 14 órától szóbeli a NEM budapesti és NEM Pest megyei jelentkezőknek.
  • 2020. augusztus 28. (péntek) 9-14 óra között szóbeli a budapesti és Pest megyei jelentkezőknek.

További információk az mozgókép és animációkészítő OKJ képzésről és a felvételiről az Illyés Művészeti Szakképzés oldalán olvashatók.

süti beállítások módosítása