Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar horroranimáció? Bizony, van ilyen!

2020. július 20. - Herczeg Zsófi

Júliusban tíz szuper MOME Anim film kerül fel végleg a netre, melyek ifjúkori tapasztalatokat és öregkori emlékeket dolgoznak fel, szólnak a magányról, a féltékenységről, a boldogságkeresésről, transzgenerációs problémákról, vagy éppen teljesen elrugaszkodnak a valóságtól és egy kísérteties bérházba vagy az űrbe röpítenek minket. Hetedikként Felvidéki Miklós Gorgon című diplomafilmjét láthatjuk.

Felvidéki Miklós 2016-os MOME Anim diplomamunkája, a Gorgon azon kevés hazai animációk egyike, ami a horror műfajával játszik. Vajon hány hazai animációs horrort tudunk felsorolni? A Gorgon óta megjelent Börönte Tamás Run Over Dogs együttes számára készített klipje, a Horror-Struck, de szerzői rövidfilmként még mindig egyedülálló Felvidéki Miki filmje. Még megemlíthetjük Kelen Bálint Draco a borzasztó című szériáját, melynek szereplői vámpírok, vérfarkasok és boszorkányok, de a történet a fantasztikum műfajából született szereplők ifjúkorának mókás mindennapjai köré szerveződik, úgyhogy a félelemkeltés kimarad belőle. Tóth Roland Lugosi Béláról és a Drakula szerephez fűződő kapcsolatáról készített nemrég egy fekete-fehér biopicet Bela címmel, de dokumentarista jellege miatt ebben sem jelenik meg a horror. Ha korábbra tekintünk vissza, esetleg eszünkbe juthatnak Reisenbüchler Sándor disztópikus víziói, amik azért meglehetősen hátborzongatóak voltak, de a horror műfajába nem sorolhatók. 

Úgyhogy a Gorgon különleges a magyar animációban, ezért még inkább vártuk, hogy online debütáljon. A film egy romantikusnak tűnő véletlen egymásba botlással indul, csakhogy a fiúról kiderül, hogy zsebtolvaj, ezért üldözésbe veszi egy rendőr, aki elől egy ódon bérházba menekül. A két férfi macska-egér játéka ebben a sötét, zegzugos, rejtélyes házban zajlik, miközben a ház minden szegletében veszély leselkedik rájuk, és furcsábbnál furcsább dolgok történnek velük.

felvideki_miklos_gorgon.jpg

Felvidéki Miklós: Gorgon

Már a film címe is beszédes, ugyanis a gorgók elnevezés a görög mitológia három nőalakját takarja: a halandó Medúzát, valamint a halhatatlan Eurüalét és Sztheinót, akiknek a hajuk helyett kígyók borították a fejüket, éles nyelvük, pikkelyes bőrük és aranyszárnyuk volt, a mitológia szerint pedig a világ nyugati peremén őrizték az Alvilág kapuját. Medúza története viszonylag ismert: ha bárki ránézett, azonnal kővé dermedt, aztán jött Perszeusz és egy pajzsot használva tükörként sikerült levágnia a fejét.

Így a Gorgon egy hommage a horror szubzsánerének, a kísértetház horroroknak, mely vegyíti a mitologikus kalandfilmek karaktereit: Medúzán kívül láthatjuk még többek közt a háromfejű kutyát, Kerberoszt, aki szintén az Alvilág kapuját őrizte, de sziréneket és még Poszeidón szobrát is fel lehet fedezni az ódon bérház kőszobrai között. Mindezt pedig egy nagyon aprólékosan kidolgozott látványvilággal teszi még izgalmasabbá a rendező.

A név nélküli róka alteregójáról ismert Felvidéki Miklós az alap- és mesterképzést is a MOME animáció szakán végezte, mesterszakos diplomamunkája volt a Gorgon. A Holdon ragadt másnapos rókáról szóló Fly Me to the Moon című rövidje végigsöpört a neten, és korábban ő is részt vett kortárs gyerekdalok megfilmesítésében (Csellengők, Pista bácsi). A diploma óta animációs sorozatokban tevékenykedik storyboard rajzolóként, illusztrált gyerekkönyvet is, jelenleg képregényeken dolgozik. Nemrég jelent meg Eric Skillmannel közösen készült öt részes képregénye, az Action Journalism. Apropó képregények: Miki 17 évesen már díjat nyert a Fumetto Nemzetközi Képregény Fesztiválon, 2012-ben pedig Korcsmáros Pál-díjat kapott a Magyar Képregény Szövetségtől. A Némajáték, a Noname és A fiú, akit Zsuzsinak hívtak alkotójával a Roboraptor blogon nézhető egy kétrészes interjú, Miki munkái pedig itt láthatóak.

süti beállítások módosítása