Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Legyen a mentorod Fritz Zoltán

2020. május 24. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának keretében második éve szervez Terényben filmkészítő tábort animáció, kisjátékfilm és dokumentumfilm témában. A terényi alkotótábor célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak. 

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik. A kisfilmes és dokumentumfilmes workshopokról itt tájékozódhatsz, az animációs workshopról alább találsz információt.

ffp_tabor_2020.jpg

Az animációs workshop célja:

A helyszín terepszemléje után helyiekkel humoros riport készítése, majd ezt megvágva egy animációs film tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, csoportban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát, megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártás fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: 1 fő storyboard rajzoló, 1 fő grafikus (háttér), 1 fő grafikus (figuratervezés), 4 fő animátor.

Tematika

A helyiekkel készített rövid interjúk után az inspiráló részeket egy hangsávvá vágva animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. Közös konzultációk során a téma és az inspirációs hanganyag megkeresése, kiválasztása és véglegesítése. Ez alapján készül a storyboard, majd ezzel párhuzamosan a figura- és látványtervek. Közös konzultáción véglegesítik a design pack-ot (figura- és háttérterv) és a storyboardból vágott animatikot (állóképekből összevágott, hangosított vázlata a filmnek). Az animatik alapján elkezdődik a film animálása és a hátterek kivitelezése, kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és újravágja a filmet, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot és a főcímet.

Mentor: Fritz Zoltán animációs rendező, storyboard artist, képregényrajzoló, art director, egyetemi oktató

fritz_zoltan_x_szaft_2017.jpg

Fritz Zoltán a 2017-es SZAFT-on, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (Fotó: KAFF/Banczik Róbert)

A jelentkezés feltételei:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni.

Referencia munka:

  • Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
  • Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
  • Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Az animációs csoportba EZEN A LINKEN lehet jelentkezni.

Az FFP táborról:

Mikor: 2020. augusztus 7–16.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18–35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 95.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát

Jelentkezési határidő: 2020. május 30.

Részletek a Nemzeti Filmintézet FFP táborok oldalán olvashatók.

süti beállítások módosítása