Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációkkal oktasd a gyerekeket

2020. április 27. - Herczeg Zsófi

A magyar filmklasszikusok feldolgozáshoz online is használható feladatlapokat és tanári segédanyagokat kínál a Filmarchívum Alapfilmek oldala, melyek mindenki számára ingyenesen elérhetők. Az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak szóló oktatási anyagokat folyamatosan bővítik, úgyhogy érdemes hetente ellátogatni az oldalukra. A segédanyagokhoz a filmek megtekintését is biztosítják, ezek a tanév végéig szabadon megnézhetők az Online Filmklasszikusok között.

A feladatlapok között egyelőre két animációs filmhez van oktatási segédanyag: a 6-10 éves korosztálynak Macskássy Gyula A két bors ökröcske című népmese-adaptációjához, a 10-14 éveseknek pedig az első egész estés magyar animáció, Jankovics Marcell János vitéz című alkotásához. A filmekhez az Alapfilmek oldalán található adatlapok gazdag információkkal szolgálnak, melyeket a Filmarchívum csapata egy tanárok (és egyébként szülők) számára használható feladatlappal és segédanyaggal egészít ki. 

Macskássy Gyula: A két bors ökröcske (Forrás: Filmarchívum)

Az 1955-ben készült, közel félórás A két bors ökröcske egy székely népmesét vesz alapul, melyben a főszereplő Gergő két apró, varázserővel bíró ökröt kap egy öregembertől, cserébe az ételért, amit a fiú adott neki. Ám a nagyravágyó földesúr magának akarja az állatokat, ezért szándékosan lehetetlen feladatokat ad a fiúnak, aki viszont rendre elvégzi azokat, a rosszakarója pedig pórul jár. Így a népmese olyan fogalmakat jár körbe, mint a kapzsiság, az igazságosság, a jószándék, a hála vagy a büntetés. Ehhez a Filmarchívum munkatársai készítettek témakörökkel, kérdésekkel és játékos feladatokkal teli segédanyagot, mely innen ingyen letölthető, a gyerekek figyelmének fenntartásához pedig egy diasort is összeállítottak a filmre vonatkozó kérdésekkel. A filmet itt lehet megnézni.

A Petőfi születésének 150. évfordulóján, 1973-ban bemutatott János vitézt nemrég újították fel 4K minőségben, tavaly kis időre a mozikba is került, most pedig a Filmarchívum vimeo-csatornáján nézhető. Jankovics Marcell néphagyományt, a szecessziót és a pop artot keverő animációja Petőfi azonos című elbeszélő költeményét adaptálja, ami kötelező olvasmányként is szerepel a tananyagban, ezért még inkább hasznos a Filmarchívum ötlete. Ehhez is készült egy feladatokat tartalmazó diasor, valamint egy segédanyag.

Érdemes figyelni a Filmarchívum Alapfilmek oldalát, mert további animációkkal bővülnek az adatlapok, és még több filmhez lesz elérhető oktatási segédanyag.

janos_vitez.jpg

Jankovics Marcell: János vitéz

süti beállítások módosítása