Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az észt animációk már a spájzban vannak

2020. március 11. - dotandline

Március 19. és 22. között jön az Észt Hét, ahol az új észt filmtermés legjavát mutatják be a Művész moziban és Kino Café moziban, amiből nem hiányozhat a kortárs észt animáció sem.

Az új észt animációs válogatásban összesen hat kisfilm lesz, többek közt a két legnagyobb észt animációs stúdiótól, a Joonisfilm (Kaspar Janics: Az űrhajós) és a Nukufilm (Sergei Kibus: Teofrastus, Riho Unt: Szárnyak, Anu-Laura Tuttelberg: Tél az esőerdőben) kínálatából, továbbá az Észt Művészeti Egyetemről (Mari Kivi: Kontakt), és egy Horvátországban alkotó animációs rendezőtől (Chintis Lundgren: A vad farkasok völgyén túl).

Az új észt animációs blokkot március 20-án, pénteken 20 órától vetítik a Kino Caféban eredeti nyelven, magyar felirattal. Jegyek a Kino Café honlapján és pénztárában (1137 Budapest, Szent István körút. 16.) kaphatók.

toomas_beneath_the_valley_of_the_wild_wolves_by_chintis_lundgren_1.jpg

Chintis Lundgren: A vad farkasok völgyén túl

Sergei Kibus Teofrastus című kisfilmje egy mese a szabadságról és az együttérzésről a 80-as évek szovjet befolyása alatt álló Észtországban. Főhőse Teofrastus, egy macska, aki egyedül él egy vasútállomáson, egy napon azonban otthont ajánl neki egy család, akikkel a városba költözik.

Eduard Bornhöhe észt író legendás alakja szolgál Riho Unt Szárnyak (Tiivad / The Wings) című bábanimációjának alapjául. A feltaláló Jaan Tatika levelezést folytat a nagyszerű Leonardo da Vinci szellemével, akivel sikerül legyőzniük a gravitációt, így repülhet az ember is, és még egy szerelmi háromszög is kialakulhat.

Az Észt Művészeti Egyetemen diplomázott Mari Kivi Kontakt (Kontakt / Contact) című animációja az érintkezés ösztönös szükségletét mutatja be, ami feltölt és éltet, de függő viszonyba sodor - az emberi kapcsolatokban és a házimunka során is.

Anu-Laura Tuttelberg Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben (Talv vihmametsas / Winter in the Rainforest) című stop motion filmje az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény - állatok, madarak, bogarak és virágok - segítségével. A természetes fény, a gyorsan pergő idő és a lágy animációk különleges elegye lírai valóságot teremt.

Kaspar Jancis Az űrhajós (Kosmonaut / Cosmonaut) című kisfilmjének címszereplője pont úgy tölti nyugdíjas éveit panellakásában, mint ahogy fiatal korában az űrállomáson élt: hőstetteket hajt végre, miközben hiányzik neki a családja. A rokonok azonban mindezt másként látják. Vajon képes egy öregember a társadalom újabb normáinak megfelelni? Az űrhajós mindig űrhajós marad. Örökre.

A Horvátországban alkotó Chintis Lundgren A vad farkasok völgyén túl (Toomas teispool metsikute huntide orgu / Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves) című alkotásának főhőse a dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását. Hogy képes legyen eltartani a családját, dzsigolónak áll, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége elől, akinek szintén van egy titka: feminista szemináriumra jár, melyen férfirabszolgákról is szó esik. Miután Toomas szerepet kap egy szexuális kizsákmányolásról szóló filmben, egyre nehezebben tudja leplezni új foglalkozását. 

süti beállítások módosítása