Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A vámpír, a lidércke és az űrhajós – Animációk a Magyar Mozgókép Szemlén

2020. február 18. - Herczeg Zsófi

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26. és 29. között rendezi meg a Magyar Mozgókép Szemlét, melynek mától nyilvános a programja. Idén összesen 114 filmet neveztek, melyek közül előzsűrik választották ki azt az 59, Magyar Filmdíjra jelölt alkotást, melyeket a rendezvény alatt a közönség nagyvásznon nézhet meg a Corvin moziban.

Az 59 film között 10 animáció szerepel a versenyprogramban, versenyen kívül pedig 9 animációs rövidfilmet láthatunk a METU diákjaitól. Február 29-én, szombaton 13.20-tól vetítik Klingl Béla 15 részes Boxi-sorozatából készült a Boxi A film című tévéfilmet, melyben Boxi, a kartonkutya és barátja, Kartomi kalandjai elevenednek meg, akik egy különleges doboz világban élnek, egy kisfiú szobájának terepasztalán. A 60 perces Boxi A film egyetlen egész estésként szerepel az animációs programban, az alkotók pedig a sorozat összefűzésén túl kerettörténettel és kiegészítő jelenetekkel kötötték össze az eddig elkészült epizódokat, melyre a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán nyertek támogatást.

boxi.jpg

Klingl Béla: Boxi

Február 27-én, csütörtökön 18.20-tól egy blokkban láthatjuk az animációs versenyprogram rövidfilmjeit: Rófusz Ferenc legújabb alkotását, Leonardo da Vinci híres festményének megelevenedését, Az utolsó vacsorát, Kondor Attila képzelt tereken, filozófiai és művészeti motívumokon átívelő spirituális utazását, a Belső könyvtárat, Tóth Roland Lugosi Béla életéről készült fekete-fehér biopicjét, a Belat, valamint Fabók Szilvia Marék Veronika-adaptációját, a Kippkopp a hóban című mesét. Tóth Luca Lidérc úr című kisfilmjében egy viszonzatlanul szerelmes kisember törekvéseit követhetjük, Andrasev Nadja Szimbiózisában pedig egy nő nyomozását a barátja szeretői után, akinek féltékenységét felváltja a kíváncsiság. Rebák Tamás Szökési sebesség című METU diplomafilmjében egy űrhajós és egy sárkányszerű lény harcát láthatjuk egy idegen bolygón, szintén egy állat és egy fiú kapcsolatát mutatja be Nagy Marci Tesók című utópisztikus animációja, Bálint Szilárd Budapest Spaceport sorozatának Tolvajok című részében pedig egy öntudatra ébredt űrsiklót állítanak meg a fiatal főhősök.

rebak_tamas_x_szokesi_sebesseg.jpeg

Rebák Tamás: Szökési sebesség

A Magyar Mozgókép Szemle programjából hiányoznak a MOME filmek, a METU diplomafilmjei közül is csak a Szökési sebesség szerepel a versenyprogramban. Viszont versenyen kívül kilenc METU animációt is láthatunk február 27-én, csütörtökön 18.45-től: Nemes Regina: Bekockázva, Spitzer Fiorella: Bardo, Parti Zsófia: Kék pillangó, Siegler Áron: Kulthely, Gyarmati Lejla: Mostanában nagyon, Gál Adrienn: Outsider, Bakos Fanni: Papa, Finta Simon: Spirit Walk, Straubinger Gréta: Stimulus.

A televíziós forgalmazású filmeket (köztük az animációs filmeket is) ingyenesen, a nagyjátékfilmeket pedig kedvezményes 500 Ft-os áron lehet megnézni. A jegyelővétel február 22-én, szombaton kezdődik. A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadó március 5-én este a Vígszínházban lesz. További részletek a Szemléről itt olvashatók.

süti beállítások módosítása