Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Laika filmje nyerte a Golden Globe-ot

2020. január 06. - Herczeg Zsófi

Vasárnap este tartották a Golden Globe díjátadót, ami sok meglepetést tartogatott, többek közt azt a történelmi pillanatot, amikor a Laika legyőzte a Disney-t.

Idén a legjobb animációs film kategóriájában három Disney (Jégvarázs 2., Toy Story 4., Az oroszlánkirály), egy DreamWorks (Így neveld a sárkányodat 3.) és egy Laika alkotás szerepelt (A hiányzó láncszem). A Disney győzelmét nemcsak a bevételek miatt, hanem a Golden Globe korábbi animációs díjazottjai miatt is mindenki biztosra vette, ám a szavazók legnagyobb meglepetésünkre a legkisebb esélyest, a legkevesebb felhajtást kapó A hiányzó láncszemet választották. Ez nemcsak nekünk, hanem a díjat átvevő Chris Butler rendezőnek és Arianne Sutner producernek is sokkoló volt, a köszönőbeszédükben alig bírták összeszedni a gondolataikat a meglepetéstől. Egyébként negyedszerre jelöltek Laika-filmet Golden Globe-ra (Coraline és a titkos ajtó, Doboztrollok, Kubo és a varázshúrok), ám ez volt az első alkalom, hogy a jelölést díjra váltották.

Sőt, nemcsak a Laikának első ez a díj, hanem a Golden Globe történetében is elsőnek számít, ugyanis A hiányzó láncszem az első stop motion animáció, amit díjjal jutalmaztak. A Laika filmjein kívül stop motion jelölt volt korábban A kutyák szigete, Az életem Cukkiniként, az Anomalisa, a Shaun, a bárány - A film, a Frankenweenie és A fantasztikus Róka úr. 

missing_link_laika.jpg

Szóval óriási, hogy a Laika filmje nyerte a Golden Globe-ot, hiszen az animációs kategória 2006-os alapítása óta (2007-ben adtak először animációnak díjat) tízszer Disney-filmet jutalmaztak, és csak négyszer más stúdió alkotását (Tintin kalandjai (Nickelodeon), Így neveld a sárkányodat 2. (DreamWorks), Pókember: Irány a Pókverzum! (Sony), A hiányzó láncszem (Laika)). Nem gyakran fordul elő, hogy a Disney-vel szemben egy sokkal kisebb, művészileg ambiciózusabb filmet tüntetnek ki, úgyhogy ez elképesztő teljesítmény. Főleg, ha még azt is hozzávesszük, hogy A hiányzó láncszem a Laika legrosszabbul teljesítő filmje (világszinten 26,2 millió dollárt hozott), a Disney pedig a három legjövedelmezőbb animációjával szerepelt a versenyben, amik összesen közel 4 milliárd dollárt hoztak világszerte. Ráadásul A hiányzó láncszem volt az egyetlen a jelöltek között, ami nem folytatás vagy remake, hanem eredeti történet. Úgy látszik akkor csillan fel a remény, amikor azt hisszük már teljesen elkurvult ez a szakma, amikor kiszámíthatóvá vált minden nagy animációs díj, amikor a Disney legnagyobb ellenfele már csak a Disney. És akkor jön A hiányzó láncszem Golden Globe-díja, ami nemcsak a kisebb animációs stúdióknak adott újra reményt, hanem a stop motion alkotásoknak is. Persze még előttünk van az Oscar, ahol újra csalódhatunk, bár tavaly ott is Golden Globe-díjas Pókember: irány a Pókverzum! kapta az aranyszobrot, művészileg is abszolút megérdemelten.

Egyelőre nem hallani új projektről a Laika stúdió háza tájáról, ami ad egy kis okot az aggodalomra. A fokozatosan csökkenő bevételek, és a stúdió főnökének, Travis Knight (Kubo és a varázshúrok) sikeres debütálása az élőszereplős filmek világában sem sok jót jelent a stúdiónak, de nagyon reméljük, hogy ez a díj kicsit visszahozza a Laika reményeit és a technikai csúcsteljesítményeik újbóli megdöntésébe, a stop motion-be vetett hitét. 

süti beállítások módosítása