Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Európai Filmdíjat kapott a Bunuel a teknősök labirintusában

2019. december 09. - dotandline

Salvador Simó Bunuel a teknősök labirintusában című alkotása nyerte a legjobb egész estés animációnak járó Európai Filmdíjat.

Szombat este tartották az Európai Filmdíjak átadóját, melynek egész estés animációs versenyében négy alkotás szerepelt: Jérémy Clapin I Lost My Body (J'ai perdu mon corps) című francia, illetve Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec Kabul fecskéi (Les Hirondelles de Kaboul) című szintén francia filmje, továbbá Anca Damian francia-román-belga koprodukcióban készült Marona's Fantastic Tale című alkotása, valamint Salvador Simó Buñuel  a teknősök labirintusában (Buñuel en el laberinto de las tortugas) című spanyol-holland animációja.

bunuel.jpg

Bunuel a teknősök labirintusában

A legjobb egész estés animációnak járó Európai Filmdíjat a Bunuel a teknősök labirintusában kapta, mely valós eseményeket dolgoz fel. A film az 1930-as évek elején játszódik, és Luis Bunuel a Spanyolország északi részén élő hurdákról forgatott dokumentumfilmjének (Föld, kenyér nélkül) készítését mutatja be, beleszőve a rendező apjával való kapcsolatának hatását, ezáltal szürrealista elemekkel gazdagítva a filmet. 

Bunuel a teknősök labirintusában-t Fermin Solís azonos című képregénye inspirálta, mind történetében, mind grafikai stílusában. Az animációs filmben lévő forgatási jeleneteket néhol Bunuel 1933-as dokumentumfilmjének, a Föld, kenyér nélkül egyes szekvenciái szakítják meg, amik sokszor még drámaibb hatást keltenek, mint Bunuel amúgy is megkérdőjelezhető rendezői szemlélete. Ugyanis az animációs film készítői nem próbálják meg leplezni, hogy Bunuel morálisan vitatható módszerekkel forgatta a filmet, egyrészt a valóság manipulálásával, kvázi újrarendezésével, másrészt állatok kínzásával és megölésével.

A filmet a november 27. és december 1. között zajló Anilogue fesztiválon láthatta a hazai közönség, ahol megkapta az egész estés filmnek járó közönségdíjat. A Bunuel a teknősök labirintusában még egyszer látható Budapesten, december 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Részletek és jegyek az eseménynél. A 2019-es Európai Filmdíj további nyertesei itt olvashatók.

süti beállítások módosítása