Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szilágyi V. Zoltán animációk az Urániában

2019. december 05. - dotandline

Szilágyi V. Zoltán erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház vendége december 7-én, szombaton.

A világszerte ismert és számos díjjal elismert alkotót az 1970-es évekbeli romániai grafika egyik megújítójának tartják a montázsok sajátos alkalmazásának és virtuóz rajztechnikájának köszönhetően. A szerzői napon, amely egyik filmje nyomán az Apropó címet kapta, mozivásznon látható az alkotó életművének legjava, köztük az a három rövid animáció, amelyeket a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) is a gyűjteményébe választott.

Mialatt a moziteremben délután Szilágyi V. Zoltán gyermekeknek és felnőtteknek készült mozgóképei láthatóak, addig az Uránia emeletén az alkotó válogatott rajzaiból nyílik kiállítás, 18.30-kor pedig az Uránia kávézójában rendezett beszélgetésen maga az alkotó mesél életének meghatározó történéseiről és a munkák mögött álló inspirációs forrásokról. A beszélgetés moderátora és a kiállítás kurátora Szilágyi Róza Tekla.

jegyzokonyv_mansfeld_peter_emlekere.jpg

Szilágyi V. Zoltán: Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére

A moziteremben először A világlátott egérke című rajzfilmsorozat epizódjai kerülnek műsorra 14.15-től. A kecskeméti rajzfilmstúdióban gyártott sorozat Kányádi Sándor meséje alapján készült, társrendezője Nagy Lajos. Délután 15.15-től vetítik A majmok kastélya című angol-francia-német-magyar rajzfilmet, amelynek rendezője az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon és Cannes-ban is díjazott Jean-François Laguionie. Az éppen húsz évvel ezelőtt bemutatott nagysikerű mese elkészítésében Szilágy V. Zoltán művészeti vezetőként, látványtervezőként és a layout munkálatok irányítójaként működött közre. A sort a szerzői animációk folytatják: a 17 órakor kezdődő rövidfilmes blokkban tíz film kapott helyet, köztük Szilágyi V. három, a MoMA gyűjteményébe beválogatott műve: a Gordiuszi csomó, az Aréna és a Monológ. Látható lesz továbbá a Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére, amelyet Berlinben Arany Medve-díjra jelöltek, valamint a Hunyadi Sándor novellája alapján készült, közel félórás rajzfilm, A jókedvű örmény temetése is, amelyben drámai erővel egyesül a humor és a tragikum, és amely 2015-ben a Mediawawe-en elnyerte a legjobb magyar animációs film díját.

jokedvu_ormeny_temetese.jpg

Szilágyi V. Zoltán: A jókedvű örmény temetése

Szilágyi V. Zoltán 1951. június 23-án született a beszterce-naszódi Kékesen. 1970-ben végezte el a marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolát, majd 1976-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát. 1976-1985 között a bukaresti Animafilm rajzfilmstúdió munkatársaként dolgozott. 1984-86 között a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola rajzfilmrendezői szakán tanult. Romániában több sorozatfilm, díszletezés, figuratervezés, filmgrafika után írt és rendezett három szerzői rajzfilmet, amelyek bekerültek MoMA gyűjteményébe. Grafikusként több csoportos kiállításon vett részt, könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített a Kriterion, a Ion Creangă, a Meridiane és a Didactica kiadók számára. 1987-ben települt át Magyarországra, 1992-ben megkapta a Balázs Béla-díjat. 2015 márciusáig a kecskeméti rajzfilmstúdió művészgrafikusaként és filmrendezőjeként dolgozott, azóta szabadúszóként jegyzi egyéni filmjeit, melyek számos díjat és fődíjat nyertek fesztiválokon, többek között a bilbaoi rövidfilm fesztivál Arany Mikeldi-díját.

Az Uránia programja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. A belépés díjtalan, de a vetítések esetében regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia honlapján, a műsoroldalakra kattintva, az űrlap kitöltésével lehet.

süti beállítások módosítása