Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Háborús szerelmi történetet és apa-lánya kapcsolatot díjaztak a 17. Anilogue-on

2019. december 01. - dotandline

November 27. és december 1. között rendezték meg a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyen három kategóriában több mint 50 film került versenybe, és versenyen kívül is számos új animációs filmet, animációs dokumentumfilmet és VR-filmet láthatott a közönség a fesztivál öt budapesti helyszínén.

Az Anilogue-on idén öt egész estés animáció volt versenyben, melyek közül Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec Kabul fecskéi (The Swallows of Kabul) című alkotása nyerte a fődíjat. A bolgár Petya Zlateva, az olasz Andrea Martignoni és Jurik Kristóf alkotta egész estés zsűri kiemelte, hogy "a gyönyörű akvarell technika és a megrendítő történet mindvégig lebilincselte a közönség figyelmét." A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején. Szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett zárógálán a film egyik rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec személyesen vette át a díjat.

A francia Jean-François Laguionie új munkája, A herceg utazása (Le voyage du prince) a zsűri külön elismerését kapta, mert "ez a csodálatos tündérmese arra hívja a nézőt, hogy végig utazzon a múltján, a jelenén és a lehetséges jövőjén. Mesterien kivitelezett, különleges alkotás." A nyertes alkotás és a külön elismerésben részesült film mellett Salvador Simó Buñuel a teknősök labirintusában (Buñuel in the Labyrinth of the Turtles) című spanyol filmje, Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete (Penguin Highway) című sci-fije és Masaaki Yuasa Hullámok hátán (Ride Your Wave) című misztikus animéje szerepelt a 17. Anilogue versenyprogramjában.

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása versenyzett. Az olasz Paola Bristotból, az észt Janno Põldmából és Gelley Bálintból álló zsűri döntötte el, hogy az 1000 euróval járó fődíjat a cseh Daria Kashcheeva kapja a Lány (Daughter) című diplomafilmjéért. A zsűri kiemelte "a kivételes filmnyelvet: a közeli beállítások és a kézi kamera-szerű operatőri munka költői használatát, és a megható történetet: a bensőséges szituáció mögött egy mély, gazdag és rejtélyes emberi tapasztalat van, amit mind át tudunk érezni." A rövidfilmes zsűri tagjai különdíjat is osztottak személyes kedvenceiknek: Gelley Bálint a svájci Michael Frei KIDS című kisfilmjét, Paola Bristot a lengyel Izabela Plucińska Portrait of Suzanne című animációját, Janno Põldma pedig az osztrák Thomas Renoldner Don't Know What című alkotását méltatta.

daria_kashcheeva_lany.png

Daria Kashcheeva: Lány (Daughter)

Idén először húsz, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyzett. A Kiss Ágnesből, az ész Kaspar Jancisból és az olasz Roberto Paganelliből álló háromtagú zsűri, valamint a diákzsűri döntése értelmében is Martin Smatana A papírsárkány (The Kite) című animációja bizonyult a legjobbnak, mellyel 1000 eurós pénzjutalom is járt. A zsűri értékelte annak "komplexitását, érzelmi gazdagságát, a technikai megoldásokat, és a felhasznált anyagok magas színvonalát, amik szépen illeszkedtek a mű tartalmához." A diákzsűri kiemelte, hogy a film "egy tabu témát, szeretteink elvesztésének feldolgozását átérezhetően adja át a közönségnek." Kiss Ágnes zsűritag külön elismerésben részesítette Glaser Kati Városi legendák sorozatának az emberi testtel foglalkozó új epizódját, az észt Kaspar Jancis a görög Fokion Xenos Hőhullám (Heat Wave) című filmjét méltatta, míg az olasz Roberto Paganelli pedig a cseh Zuzana Cupova Felhős mese (Cloudy) című alkotást emelte ki a mezőnyből.

a_papirsarkany.jpg

Martin Smatana: A papírsárkány (The Kite)

A közönségdíjat az egész estés filmek közül a spanyol Salvador Simó Buñuel a teknősök labirintusában című munkája kapta, a rövidfilmek közül Bruno Tondeur a Bordák ketrecében (Under The Rib Cage), a gyerekfilmek közül pedig a Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek című ismeretterjesztő animációs sorozatának Fogjunk halat! epizódja nyerte. 

Az ötnapos fesztiválon 13 egész estés filmet és 300 új rövid animációt láthatott a közönség. Vasárnap 17 órakor megtekinthetőek a nyertes kisfilmek az Urániában és 21 óráig több helyszínen számos vetítés várja még az animációk iránt érdeklődő közönséget.

süti beállítások módosítása