Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Alvási rutinok, szürreális felnőtté válás és megbomló ökoszisztéma – Jön a KISKAKAS

2019. november 19. - dotandline

November 27-én jön a KISKAKAS, a MOME animációs tanszékének évente jelentkező vetítése, melyen a 2019-ben mesterszakos diplomát szerzett hallgatók diplomafilmjeit láthatja a közönség.

A MOME Anim tanszékén 2019-ben is változatos és izgalmas munkák születtek formai és műfaji tekintetben egyaránt. Készült könyv, játékterv, rövidfilm, az alkotások között találhatunk technológiai kísérleteket, filozofikus kérdésfelvetéseket, precíz önelemzést, lírai belső utazást a múltba, világépítést és játékos reflexiókat a mai magyar valóságra.

kadar_melinda_x_a_forras_es_a_torony.jpg

Kádár Melinda: A forrás és a torony

Kádár Melinda egy ökoszisztéma felbomlásának és újjáalakulásának körforgásából inspirálódva alkotta meg A forrás és a torony című 2D digitális animációs filmjét. Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani.

orosz_judit_x_odakint.jpg

Orosz Judit: Odakint

Orosz Judit Odakint, Győrfi Ágnes Szélfogó, valamint Natália Azevedo Andrade Tövisek és szálkák című filmje a gyermekkorral és annak kihívásaival foglalkozik, melyeket gyerekkori emlékek vagy éppen generációkon átívelő traumák inspiráltak. Az Odakint című filmben egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, ami folytán messze kerül az otthonától. A Szélfogóban haiku-szerű képekben elevenednek meg egy kisgyermek vidéki nagyszülőknél töltött élményei. A filmben a gyermeki lélek és a természet kapcsolatának egyszerre személyes és univerzális mozaikdarabkái jelennek meg, melyek egy egésszé olvadnak össze.

gyorfi_agnes_x_szelfogo.jpg

Győrfi Ágnes Szélfogó

A stop motion és 2D animációt vegyítő Tövisek és szálkák főszereplője három unatkozó, elhanyagolt gyermek, akiknek a külvilágtól elzárt életét képzelt kalandok töltik ki. Egy napon megpróbálnak kijutni a külvilágba, de elfoglalt anyjuk érzelmileg teljesen közömbösnek tűnik irántuk. Ahogy a gyerekek nőnek és az anya napi rutinja egyre kimerítőbbé válik, lassan fény derül a rejtélyes ház titkaira.

natalia_azevedo_andrade_x_tovisek_es_szalkak.jpg

Natália Azevedo Andrade: Tövisek és szálkák

Több diplomázó nyúlt az álmok világához és pszichológiai témákhoz. Debreczeni Zoltán SOLA című, vegyes technikával készült filmjében egy IT szektorban dolgozó nőnek egyedül kell megbirkóznia a munkahelyi stresszel, majd a lassan valósággá váló rémálmaival.

debreczeni_zoltan_x_sola.jpg

Debreczeni Zoltán: SOLA 

Szöllősi Anna Helfer című 2D digitális rotoszkóp animációjában is egy szorongásokkal és rémálmokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát mutatja be egy szürreális világban, szimbolikus eseményeken keresztül. A nőt folyamatosan visszatérő rémálmok gyötrik, amelyre végleges megoldást szeretne találni. A segítő alternatív lehetőséget ajánl neki, amely során legmélyebb félelmeivel szembesíti.

szollosi_anna_x_helfer.jpg

Szöllősi Anna: Helfer

Ászity Boglárka Alvások című 2D digitális animációjában alvási szokásaink személyes és univerzális vetületét elemzi. A történet kiindulópontja a rendező saját és a családjával kapcsolatos élményei és emlékei. A filmben bemutatott emlékmozaikok, amelyek bár személyesek, olyan tapasztalatokat közvetítenek, amelyekhez mindenki kötődhet, és egyfajta univerzális élményre tapintanak rá az alvási szokásainkkal kapcsolatban.

aszity_boglarka_x_alvasok.png

Ászity Boglárka: Alvások

A végzősök között akadtak olyanok is, akik határterületekkel kísérleteztek. Simon József Biom című munkája egy videojáték tesztverziója és a hozzá készült intro videó, mely a játék univerzumát mutatja be. A történet egy idegen bolygón játszódik, ahol a mikro-bioszféra ragadozója sorra vadászik védtelen, békés lényekre. A főszereplő Bo-nak azonban van egy őt körülvevő buborékja, amivel meg tudja védeni magát és vissza is tud vágni a vadnak.

simon_jozso_x_biom.jpg

Simon József: Biom

Korcsok Lili Homeosztázis című könyve és a hozzá készült trailer egy olyan világba kalauzol, mely nem ad egyértelmű válaszokat az olvasónak és a nézőnek az események logikájára. A könyv szabad teret enged a képzeletnek, hogy mindenki maga egészíthesse ki gondolatban a töredékes történeteket és képeket.

korcsok_lili_x_homeosztazis.jpg

Korcsok Lili: Homeosztázis

A vetítést Darabos Éva Pá, kis panelom! című 2D digitális animációja zárja, mely egy humorral fűszerezett kisfilm az otthon elhagyásáról. A főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie szeretett otthonából, egy panellakásból. A felkavaró hír hallatára elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik, melynek becsapódása elindít egy szürreális körképet a hamarosan múlttá váló telepi életről.

darabos_eva_x_pa_kis_panelom_3.jpg

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

A frissen végzett fiatal művészek önazonosan, kellő szakmai és művészi önismerettel saját egyéni hangjukon szólalnak meg filmjeikben, így az idei KISKAKAS is egy lebilincselő és változatos másfél órát ígér.

2017 óta a vetítési program kiegészül a MOME Anim Grafix képregény és grafikai kiállítással és vásárral, ahol az alkotókkal személyesen találkozhatnak az érdeklődők. November 27-én 17.30-tól változatos print alapú munkákkal készülnek a MOME jelenlegi és friss diplomás animációs hallgatói. Ászity Boglárka, Debreczeni Zoltán, Győrfi Ágnes és Orosz Judit a premier előtt filmjeik kockái képeslap és print formájában meg is vásárolhatók. A MOME jelenlegi hallgatói egyedi kiadású, kis példányszámú zine-jei, riso technikával készült poszterei, lézernyomott matricái is megtalálhatóak lesznek, melyeket egyetemi feladataik mellett vagy azok kiegészítéseként készítenek.

KISKAKAS vetítés és vásár

Időpont: 2019. november 27. 17.30 (vásár), 21.00 (vetítés)

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása