Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Pingvines sci-fi és vízalatti szerelem az Anilogue-on

2019. november 12. - dotandline

November 27. és december 1. között rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivált, melynek idei újdonsága, hogy három versenykategóriában osztanak ki díjakat. A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása látható, a nagyjátékfilmek versenyében 5 egész estés animációt vetítenek, és idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyzik.

Hiroyasu Ishida (Rain Town) A pingvinek titkos élete (Penguin Highway) című sci-fijében egy japán kisváros lakóit ismerjük meg, akiknek nyári nyugalmát fenekestül felfordítja egy csapat pingvin megmagyarázhatatlan bevonulása. Masaaki Yuasa (Mind Game, Lu over the Wall, Night Is Short, Walk On Girl) legújabb filmjében, a Hullámok hátán (Ride Your Wave) című misztikus animében egy szörfös lány és egy tűzoltó fiú valószerűtlenül megkapó szerelmi története bontakozik ki. Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a francia Jean-François Laguionie (A festmény, Louise a tengerparton) új filmje, a Herceg utazása (The Prince's Voyage), amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk. A filmben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében.

ride_your_wave_2.jpeg

Masaaki Yuasa: Hullámok hátán

Az idei Anilogue újdonsága, hogy a rövidfilmes program mellett önálló szekcióban, két korcsoportban, 4+ és 8+ korú gyerekek számára készült alkotások versenyeznek a kifejezetten gyerekeknek készült animációk. A műsorban a legjobb francia, német, olasz és cseh gyerekanimációk mellett szép számmal szerepelnek magyar alkotók művei is, többek között Glaser Kati Városi legendák sorozatának következő része és Klingl Béla legújabb filmje Boxiról, a kartonkutyáról.

A fesztivál zsűritagjaként érkezik Budapestre Janno Põldma észt rajzfilmrendező, aki egyúttal új alkotását, a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát is bemutatja a hazai gyerekközönségnek. A Lotte és az eltűnt sárkányok magyar nyelven egyetlen alkalommal látható december elsején 11 órától az Uránia Filmszínházban.

lotte_and_the_lost_dragons.jpg

Janno Põldma: Lotte és az eltűnt sárkányok

Gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes és rajzfilmezésre inspiráló élménynek ígérkezik az a Dargay Attila szabadkézi rajzait bemutató kiállítás, amely ugyancsak az Urániában látogatható a fesztivál öt napja alatt. A kedves és szellemes rajzfilmfigurák mesterének alkotói pályafutását a gyerekkori rajzoktól a képes forgatókönyvekig tekinthetjük át. A kiállítás mellett Dargay korai, kevéssé ismert rövidfilmjeiből készült válogatás is szerepel az Anilogue fesztivál műsorán.

süti beállítások módosítása