Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tinédzsereknek szóló programmal jön a Primanima

2019. október 25. - dotandline

A nyolcadik alkalommal jelentkező Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén új programszekcióval, a kamaszoknak szóló animációs rövidfilmekből álló PrimaTeennel bővül. A vetítéseket Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A fesztivált Budaörsön október 30. és november 2. között tartják, a tiniszekció vetítései a BABtérben, valamint a Városi Ifjúsági Klubban zajlanak majd.

A Primanima gyerekprogramja az elmúlt években átgondolásra szorult. Míg a fesztivál meseválogatása nagyon népszerűek voltak az óvodások és kisiskolások, valamint a kisgyermekes családok körében, náluk pár évvel idősebb korcsoportot, akik még nem a felnőtt vetítéseket látogatják, már nehezebb volt megszólítani komolyabb, de őket érintő történetekkel.

mimi_still.png

Lisa Fukaya: Mimi

A nemzetközi és hazai kisfilmekből összeállított válogatással a szervezők célja, hogy a kamaszok számára komfortos vizuális világon keresztül szólítsák meg őket, és ezáltal olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint önmaguk és a másik elfogadása, az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a nemiség vagy akár a halál. A serdülőkor egyik legfontosabb feladata az identitás megtalálása, amelyhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok társadalmi és egyéni problémákról beszélgessenek a kortársaikkal és a számukra releváns felnőttekkel, illetve képesek legyenek a kortárs közösségbe beilleszkedni és elfogadtatni önmagukat. Ezek a filmek és a róluk való beszélgetés ezt a folyamatot próbálja segíteni.

A PrimaTeen külföldi a példákat is szem előtt tartja, mint például a Berlinale ‘Generation’ szekciója, és az itthon is nagy sikerrel működő Suli Mozi vagy a Diák Verzió hagyományait is szeretné követni, hogy bővítse a vizuális kultúra oktatásának lehetőségeit az animációs filmek segítségével.

Lénaïg Le Moigne: Clemence’s Afternoon

A részletes vetítési program a Primanima oldalán található. A vetítéseket Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik., melyre egy alkalommal maximum 20 fő tud csatlakozni. Az ingyenes részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a nora@babter.hu e-mailcímre várják. A PrimaTeen programot a szervezők a fesztivál után budapesti és vidéki helyszínekre is tervezik utaztatni, amelyre az intézményvezetők, pedagógusok is tudnak jelentkezni.

A vetítések és beszélgetések időpontjai:

PrimaTeen versenyprogram 1. (korcsoport: 13–16 év):

  • Október 31. (csütörtök), 09.30 – 11.00 / BABtér
  • November 1. (péntek), 09.30 – 11.00 / BABtér

PrimaTeen versenyprogram 2. (korcsoport: 16–18 év):

  • Október 31. (csütörtök) 17.00 – 18.30 / Városi Ifjúsági Klub
  • November 1. (péntek) 17.00 – 18.30 / Városi Ifjúsági Klub
süti beállítások módosítása