Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A hét kis kufli legújabb kalandjai a mozikban

2019. október 03. - dotandline

Az alkotók jelenlétében szeptember 29-én, vasárnap tartották a Mi újság, kuflik? díszbemutatóját a Cinema City Arénában. A Dániel András meséiből Jurik Kristóf és M. Tóth Géza rendezésében készült új egész estés rajzfilm október 3-tól látható országszerte a hazai mozikban.

A Mi újság, kuflik? díszbemutatóján részt vettek a film alkotói, többek között Jurik Kristóf rendező, Dániel András író-forgatókönyvíró, Alpár Balázs zeneszerző, hangdizájner, valamint a mese narrátora és az összes kufli magyarhangja, Scherer Péter is. A film jelenleg külföldön tartózkodó társrendezője, a KEDD Stúdiót alapító Oscar-jelölt M. Tóth Géza a vászonról üdvözölte a díszbemutató vendégeit, akik között nagyon sok gyerek volt.

A vetítést megelőző sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy minek tudható be, hogy a kulik nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a kufli-mesék szerzője, a film forgatókönyvírója Dániel András elmondta, hogy ő is volt kisgyerekes szülő és jól tudja, hogy időnként nagy megpróbáltatás ezerszer felolvasni ugyanazt a könyvet egy kisgyereknek. Ezért a könyveiben szereplő meséket szándékosan úgy írta meg, hogy a szülőknek is legyen valamilyen szórakozás ezekben a történetekben, vigyázva arra, hogy a gyerekeket ez ne zavarja.

daniel_andras_x_scherer_peter_x_jurik_kristof.jpg

Dániel András író, Scherer Péter színész és Jurik Kristóf rendező

Jurik Kristóf, aki 2017-ben elsőként kapta meg a megújult Dargay Attila-díjat, elmesélte, hogy különleges kapcsolat fűzi a gyerekekhez. Véleménye szerint az idősebb generáció azért szereti a kuflikat, mert sokan szeretnék megőrizni a bennük rejlő gyermeki ént, ami sok felnőttből kikopik, és ő maga is ezért készít animációkat gyerekeknek.

A Mi újság, kuflik? kapcsán az irodalmi alapanyag filmre adaptálásáról Jurik elmondta, hogy az animációban mindent meg lehet valósítani, a forma adta időbeli korlátokat azonban tiszteletben kell tartani. Ezzel magyarázható, hogy a könyvben leírtakhoz képest a filmből sokszor kiesnek mellékszereplők. Az írott történetekben szereplő kiszólásokat, utalásokat a rajzfilmben az egyes történeteket összekötő jelenetekben van lehetőség gegek és poénok formájában megjeleníteni. Jurik Kristóf megjegyezte, hogy Dániel András szerves része a filmre adaptálás folyamatának, az ötleteket együtt dolgozzák ki, és folyamatosan konzultálnak vele.

A film gyártásvezetőjeként a KEDD Stúdió munkatársa, Molnár Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy az élőfilmes produkcióktól eltérően az animációs filmek gyártásánál elengedhetetlen a technikai dolgokra odafigyelni. Megjegyezte, hogy bár gyakran borulnak a tervek, és minden nap rejt valamilyen kisebb szívinfarktus veszélyt, a KEDD Stúdióban egy évek óta összeszokott csapattal dolgozik, akikkel mindig mindent megoldanak.

Alpár Balázs, a film zeneszerzője és hangdizájnere kiemelte, hogy a kuflik karakterét már az első évadban úgy dolgozták ki, hogy a személyiségjegyeik ne csak a szereplők megszólalásában, hanem az általuk keltett hangokban is megnyilvánuljanak. Azt is elárulta, hogy mivel ő maga is Monty Pythonon nőtt fel, nagyon közel áll hozzá a kufli-mesékben megjelenő humor és hibridség. Számára egyértelmű volt, hogy egy olyan világban, ahol a manótevék a föld alatt egy nyugdíjas wellness-hotelben élnek és macskalegyek röpködnek, ott a zene nem lehet gitár és furulya. Ezért megpróbálta a hangzásokat is egy kicsit őrült módon megközelíteni, és nemlétező hangokat kifejleszteni, összekötni egyik hang jellemzőjét egy másik hanggal, oly módon, hogy ne lehessen felismerni, hogy egy létező akusztikus hangszer szól-e vagy sem.

mi_ujsag_kuflik_bemutato.jpg

A Mi újság, kuflik? csapata a bemutató után

A rajzfilm állandó narrátora, a kuflikat megszólaltató Scherer Péter elárulta, hogy egy castingolást követően kapta meg ezt a szerepet, amire a mai napig büszke. Elmondta, hogy nehéz és fárasztó munka az összes szereplőt megszólaltatni. A hét kufli hangját már megjegyezte, de az egyes mellékszereplők, például a hatlábú lókutya hangját olykor nehéz felidézni. Egy új karakter érkezésekor különböző hangokat mutat a rendezőknek, és ha jó az irány, akkor már csak finomítani kell, hogy elkülönüljön a többi 20 mellékszereplőtől.

Forrás: sajtóközlemény

süti beállítások módosítása