Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kedvenceink a Stuttgarti Animációs Fesztiválról

2019. május 06. - Kalocsay Gergely

Május elején rendezték meg a 26. Stuttgarti Animációs Fesztivált, ahol egyedüli magyar sajtóként volt jelen a Dot & Line.

A Stuttgarti Animációs Fesztivál egyike az Oscar kvalifikációs német filmfesztiváloknak, ahol nem csak a filmek voltak a középpontban, hiszen a Game Zone programsorozat a számítógépes játékok rajongóit célozta meg, emellett workshopok, masterclassok színesítették a programot. Kísérőrendezvényként az FMX fesztivál a vizuális effektusokról és új technológiákról szólt, az Animation Production Days pedig a szakmabelieket hozta össze, platformot kínálva a készülő projektek bemutatásának.

keep-your-hair-on-olivier.jpg

Armelle Mercat: Keep Your Hair On, Olivier 

A várost közel 80.000 filmrajongó lepte el, és ugyan a rossz idő miatt a Schlossplatzra kifeszített hatalmas szabadtéri vetítővászon előtt sokszor alig lézengtek, a mozitermek csordultig megteltek nézőkkel.

Az egész estés filmek versenyében szerepelt - és nagy siker volt - a Ruben Brandt, a gyűjtő, Milorad Krstic filmje. A rendező rajongói pedig örülhetnek, hiszen új filmtervének, a MouMoush forgatókönyv-fejlesztését nemrég támogatta a Magyra Nemzeti Filmalap, az egyedi látásmódú alkotó újabb gyöngyszemét tehát remélhetőleg pár év múlva láthatjuk is. A filmfesztivállal párhuzamosan Stuttgartba költözött A magyar animáció 100 éve című vándorkiállítás is, amely bemutatja a látogatóknak a magyar animációtörténet legizgalmasabb és legfontosabb korszakait, a legismertebb alkotókat, valamint a technikai fejlődés egyes állomásait.

facingit_gainsborough.jpg

Sam Gainsborough: Facing It

Idén a kedvenc filmünk volt többek közt a Facing It, melyben egy férfi idézi fel gyerekkorát egy szórakozóhelyen, miközben gátlásait próbálja legyőzni. Gyurmaanimáció a javából! A Son of the Sea iráni rendezőjét sajnos nem engedték részt venni a fesztiválon, a gyászoló szülőkről szóló, élő szereplőket animációval vegyítő filmje azonban így is mindenkit meghatott. A majdnem fél órás Mind My Mind közönségdíjat kapott Stuttgartban. A finom humorral átszőtt történetben az agy próbálja folyamatosan megzabolázni kicsit esetlen "gazdatestét". A rendezőt elmondása szerint az autista emberek ihlették. A Keep Your Hair On, Olivier címszereplője nehezen küzd meg saját kopaszságával, mi meg persze jókat kacagunk rajta. A mindössze két perces Rhythm of the Woods gyönyörű papírkivágásos technikával dolgozó film az erdei élet körforgását mutatja be.

süti beállítások módosítása