Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar vonatkozású animáció Cannes-ban

2019. május 02. - Herczeg Zsófi

A 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál programjába került egy magyar vonatkozású animáció is: a részben a Kecskemétfilm gyártásában készült Medvevilág Szicíliában, mely a Mozinet forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című animációs filmjében a medvék királyának fiát, Toniót elrabolják a Szicíliai hegyekben élő vadászok. Amikor a kemény tél éhínséggel sújtja a népét, Léonce király úgy dönt, hogy megtámadja az emberek földjét. Hadserege és egy varázsló segítségével meghódítják a várost és megtalálják Toniót, de a király hamarosan ráeszmél, hogy a medvék nem élhetnek úgy, ahogy az emberek.

medvevilag_sziciliaban_3.jpg

Az olasz Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című, 1945-ben kiadott könyve a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs filmet az olasz származású Lorenzo Mattotti rendezte, akinek nevéhez a Fél(ek) a sötétben (Peur(s) du noir) című 2007-es horroranimáció is kötődik. A másfél órás animáció részben a Kecskeméti Animációs Stúdióban készült, akárcsak A vörös teknős vagy a Chico és Rita című Oscar-jelölt alkotások. 

Medvevilág Szicíliában (La famosa invasione degli orsi in Sicilia) a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában debütál, majd júniusban Európa legnagyobb animációs fesztiválján, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában látható. A francia-olasz alkotást a magyar mozikban a Mozinet forgalmazza, a hazai premier várhatóan az év második felében lesz.

süti beállítások módosítása