Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kisfilmek kisgyerekeknek – Jön a 2. Cinemira

2019. március 27. - Herczeg Zsófi

A egyetlen kifejezetten gyerekeknek szóló nemzetközi filmfesztivál Magyarországon, a Cinemira 2019. április 12. és 14. között lesz az Akvárium Klubban. A több mint 80 ország gyerekeknek szóló élőszereplős, animációs és dokumentumfilmjei mellett filmes, animációs, kaszkadőr, és smink foglalkozások várják a családokat.

A 2. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál több mint 80 országból érkező gyerekfilmekkel, valamint filmes, animációs és kaszkadőr workshopokkal várja a nagyközönséget. A fesztivál célja, hogy a gyerekközönség filmeken keresztül ismerje meg a világ különböző kultúráit. A Cinemira egy igazán interaktív fesztivál, ahol a fiatal közönség nem csak nézőként, de aktív alkotóként beavatást nyer a film és animáció-gyártás, a filmes smink és maszkkészítés, vagy épp a kaszkadőrködés rejtelmeibe. A filmezni vágyó gyerekközönség találkozhat kedvenc mesehőseinek magyar hangjaival, így Für Anikó (Fiona hercegnő), Mikó István (Micimackó) és Szalay Csongor (a Toy Story Andy-je) avatja be a gyerekeket a szinkronizálás titkaiba. A filmszínésznek készülő gyerekek a legnagyobb hazai gyerek casting director, Steinhauser Andreától tanulhatják meg, hogyan készüljenek egy filmes szereplőválogatásra.

gelley_balint_x_atjaro_masvarosba_x_szkriptum.jpg

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba - Szkriptum

A nézők mellett a szervezők idén a filmes szakmát is megszólítják. A fesztivál célja az is, hogy felhívják a figyelmet a gyerek- és ifjúsági filmek fontosságára. Az elmúlt két évtizedben alig készült gyerekeknek és családoknak szóló magyar mozifilm. A Cinemira ezért a nyitónapon egy filmes szakmai programot is szervez a Magyar Nemzeti Filmalap - Fast Forward Programjával együttműködésben. A mesterkurzuson Felix Vanginderhuysen, az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára, valamint Erik Tijman, a legnagyobb európai gyerekfilmfesztivál, a Cinekid filmes- és televíziós vezetője átfogó előadást tart az európai gyerekfilmek produkciós, támogatási, forgalmazási és fesztiváloztatási lehetőségeiről. Az első Filmes+Író találkozón pedig az elmúlt évek legnépszerűbb gyerekkönyveit mutatják be a filmes alkotók és producerek számára, azzal a céllal, hogy a népszerű gyerek- és ifjúsági könyvekből mozgóképek készüljenek.

A 2. Cinemirán összesen 50 rövid gyerekfilm versenyez, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, így többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német gyerekfilmek is láthatóak lesznek. A versenyprogramba összesen 11 magyar rövidfilm került, köztük M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Szeiler Péter, Szederkényi Bella és Gelley Bálint legújabb animációja. Idén először osztják ki a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó elismerést, melyhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 500 000 forint pénzjutalmat ajánlott fel. A díjról a Cinemira héttagú gyerekfilmes zsűrije dönt.

szederkenyi_bella_x_holakok_kiralya.jpg

Szederkényi Bella: Ahány király, annyi mese - A Hólakók királya

A nemzetközi programban szereplő alkotások a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentum rövidfilmnek Aranymókus díjért versenyeznek, melyről hattagú zsűri dönt: Kerekes Vica színésznő, Patrovits Tamás animációs rendező, Zurbó Dorottya filmrendező, Haragonics Sára filmrendező, valamint a két nemzetközi előadó, Felix Vanginderhuysen és Erik Tijman.

A fesztiválon régi kedvencekre is számíthat a közönség. Pénteken bagaméri ajándék fagyit nyalogatva nézhetik meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum által digitálisan felújított Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmet. Szombaton a hivatalos mozipremier előtt látható a Vízipók-csodapók felújított változata, vasárnap pedig szintén felújított formában látható Ternovszky Béla kultikus animációs filmje, a Macskafogó.

A fesztivál idejére az Akvárium Klub kávézója Kölyök Film + Dizájn vásárrá alakul, ahol a látogatók filmplakátok, filmes ajándéktárgyak, gyerekkönyvek és profi filmes eszközök között böngészhetnek.

CINEMIRA NEMZETKÖZI GYEREKFILM FESZTIVÁL

Időpont: 2019. április 12-14.

Helyszín: Akvárium Klub (1051 Budapest Erzsébet tér 12.)

Jegyek az Akvárium Klub oldalán kaphatók
További információk és részletes program a Cinemira oldalán olvashatók.

süti beállítások módosítása