Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Restaurált klasszikus magyar animációk hódítják a világot

2019. március 07. - dotandline

A Filmarchívum első félévi fesztivál-megjelenéseiben és DVD-kiadási terveiben is a magyar animáció nagyjaira koncentrál. A nemzetközi és hazai közönség az eddigieknél sokkal jobb minőségben találkozhat a filmekkel, amelyek teljeskörű restaurálása az eredeti színvilág helyreállításával, az alkotók közreműködésével valósult meg.

A 2018-ban 4K felbontásban restaurált János vitézt március 16-án a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinémathèque française fesztiválja, a "Tout le memoire du monde", április 4-én pedig a Szlovén Filmarchívum tűzi programjára. Jankovics Marcell két év munkájával készült, 1973-ban bemutatott filmjével indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A káprázatosan színes képi világú, zenés rajzfilmet Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján, a költő születésének 150. évfordulójára készítették. A párizsi vetítés lesz a film restaurált változatának első nemzetközi bemutatkozása. A János vitézt Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is kiadják DVD-n és Blu-ray-en 2020-ig.

janos_vitez.jpg

Jankovics Marcell: János vitéz

A ma záruló Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztiválon a Kecskemétfilm kezdeményezésére a Filmarchívummal való együttműködésben átfogó kiállítás mutatta be a több mint 100 éves magyar animációt, melynek keretében 10 felújított magyar filmet vetítettek.

Az április 9. és 14. között megrendezett bolzanói filmfesztivál műsorába kapott meghívást öt magyar rövidfilm: Gémes József Koncertisszimó (1968) című festményfilmje, Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980) című egysnittese, a Cannes-ban Arany Pálmával díjazott Küzdők (1977) Jankovics Marcell rendezésében és Vajda Béla szintén Arany Pálma-díjas Moto perpetuo (1981) című animációja, továbbá Varga Csaba A szél (1986) című kisfilmje.

Az áprilisban tartott Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a legkisebbek is megismerhetik Ternovszky Béla restaurált Macskafogó című egész estését, valamint láthatnak egy egyórás rajzfilmösszeállítással Dargay Attila és Macskássy Gyula filmjeiből.

A Filmarchívum kétlemezes exkluzív DVD és Blu-ray kiadványok formájában jelenteti meg Jankovics Marcell János vitéz és Ternovszky Béla Macskafogó című filmjét teljeskörűen restaurált változatban. A magyar animáció rövidfilmes gyöngyszemeit pedig kísérőfüzettel és egyéb extrákkal négylemezes díszdobozban adja ki a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum.

Forrás: MNF

süti beállítások módosítása