Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Így alkotott Dargay Attila

2018. december 29. - Kalocsay Gergely

Mint a legtöbb filmes, Dargay Attila is rövidfilmekkel kezdte munkásságát, mielőtt még egész estés alkotásokba vágta volna a fejszéjét (ceruzáját). A Filmarchívum jóvoltából január 4-ig megtekinthetők Dargay korai művei, melyekről özvegye és alkotótársa, Henrik Irén mesélt nekünk.

Gusztáv és a vadászeb

A Gusztáv Dargay mellett Nepp József és Jankovics Marcell szerelemgyereke volt, az esendő kisember, akivel tulajdonképpen hétköznapi, de szórakoztató dolgok történnek. A névadásról sok legenda kering, valójában a figura neve tisztelgés volt Ilosvay Gusztáv előtt, aki egyébként orvos volt, de közben mulatókban zenélt és Macskássy Gyula filmjeihez komponált muzsikát. A Gusztáv alkotó-triója volt a legvidámabb csapat a Pannónia Stúdióban, amit napközben az utcán láttak, abból este filmet készítettek. A vadászebről szóló epizód ihletője a Pannónia egyik dolgozója volt, aki bernáthegyiket tenyésztett, egyszer behozta a kölyökkutyákat, azok pedig ott hűsöltek a márványlépcsőn, mikor ezt Attila meglátta, kipattant a fejéből a film ötlete.

Hajrá, mozdony!

A film a készítését megelőzően bevezetett új gazdasági mechanizmusra válaszol. Modernizálás, korszerűsítés és a régi elhagyása a főbb üzenetei. A rajzfilmen Dargay Sajdik Ferenccel dolgozott, akivel sok más közös alkotása is született. Igaz, hogy a stílusa karikaturisztikus, de nem gyerekközönségnek szól.

Ne hagyd magad, emberke!

Ez volt Attila első önálló filmje, amit rendezőként jegyzett, és nem csak filmként készült el, képregény változata is volt. Bokor Péter és Teknős Péter írták a történetet, Macskássy nem akart vele foglalkozni, Dargay megtervezte a figurákat, így aztán zöld utat adott a Pannónia, és Dargayt kérték fel a rendezésre. A történet az eseményekkel sodródó kisemberről szól, és remek gyakorlás volt Dargay számára, hiszen a hossza 18 perc, ami egy egész estés film negyede.

Variációk egy sárkányra

Ez egy sziporkázó filmecske, melyhez az ihletet az adta Dargaynak, hogy mi történik akkor, ha nem a megszokott módon, hanem másképp végződik a tündérmese. A lovag nem győzi le a sárkányt és nem lesz övé a királylány, hanem több alternatív befejezést talált ki. Dargay nagyon szeretett játékos fricskákat csinálni a dolgokhoz.

süti beállítások módosítása