Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Európai Filmdíjat nyert a Még egy nap élet

2018. december 16. - dotandline

December 15-én adták át a 31. Európai Filmdíjakat, ahol egész estés animációs film kategóriában a Még egy nap élet című magyar koprodukcióban készült alkotást jutalmazták. 

A 2018-as EFA-díj animációs jelöltjei között volt Nick Park Ősember - Kicsi az ős, de hős! (Early Man), Nora Twomey A kenyérkereső (The Breadwinner), Alexandre Espigares Fehér agyar (Croc-Blanc), valamint Raul de la Fuente és Damian Nenow Még egy nap élet (Another Day of Life) című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukcióban készült filmje. 

A Még egy nap élet Ryszard Kapuscinski azonos című regényét adaptálja, melyben a lengyel újságíró a saját bőrén megtapasztalt, 1975-ben kitört angolai polgárháborút dolgozza fel. A film főszereplője Kapuscinski, aki kiváló veterán újságíró, idealista, a vesztes ügyek és forradalmak barátja. Kapuscinski meggyőzi főnökét, hogy küldje Angolába, ahol véres polgárháború tört ki a század függetlenségének előestéjén. Az újságíró életveszélyes út során jut el a polgárháború közepébe, ahol szemtanúja lesz a háború véres valóságának, és felismer egy számára addig ismeretlen érzést, a tehetetlenséget. Ám a filmben nemcsak a lengyel újságíró emlékeit látjuk, rövid beszélőfejes interjúk során megismerjük Kapuscinski két haditudósító társának és a polgárháború egyik meghatározó alakjának visszaemlékezéseit is.

A Még egy nap élet lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukcióban készült, elkészítésében a budapesti Puppetworks animációs stúdió is részt vett. A film világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, az A-kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjban részesült, a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon pedig elnyerte a fesztivál fődíját.

A Még egy nap élet január 24-től látható országszerte a hazai mozikban, forgalmazója a Vertigo Média.

süti beállítások módosítása