Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ókori történetek elevenednek meg a METU animációiban

2018. december 05. - dotandline

A nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum Antik ünnep néven egész napos programsorozattal készült december 5-én az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulója alkalmából. A Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) együttműködésének keretében a METU másodéves animáció mesterszakos hallgatói készítették az esemény beharangozó animációit, amelyek a kiállításon is megjelennek. A munkák az Animációs tervezés óra keretében készültek a szak oktatói, Csáki László és Muhi Klára vezetésével. 

chilton_flora_x_orpheusz_es_eurudike.png

Chilton Flóra: Orpheusz és Eurüdiké

Csáki László a METU oldalán olvasható interjúban elmondta, hogy Böhler Nóra művészettörténész két évvel ezelőtt kereste meg, hogy rendezze meg a nyolc kisfilmet. Csáki arra gondolt, hogy ez jó feladat lenne a METU diákjainak, mert fontosnak tartja, hogy a hallgatók szakmai tapasztalait növelve külső megrendeléseket is készítsenek, ezzel élesben gyakorolva a diploma utána munkát és bővíteni a portfóliójukat. A rövid animációkon egy évid dolgoztak, a gyártás pedig jó gyarkolat volt arra is, hogy a hallgatók hogyan építsék fel a saját mesterszakos diplomafilmjüket. "Az animációk feladata nem csak a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó mitológiai történetek elmesélése volt, hanem a befogadói élmény fokozása, és az információ átadásának kreatívabb formában történő átadása is." - mesélte a projektről Csáki.

A kiválasztott animációkat elsőként a Szépművészeti Múzeum a facebook oldalán osztotta meg az Antik ünnep műsoraihoz kapcsolódóan, a többi alkotást pedig a múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők. 

Chilton Flóra: Orpheusz és Eurüdiké

Ha zenéről van szó, akkor megkerülhetetlen Orpheusznak, a legendás dalnoknak a története, aki csodálatos muzsikájával nemcsak a vadállatokat, de az alvilág őreit is megszelídítette. 

Bajer Fanni: Etruszk váza

Az Antik ünnepek költőverseny is lesz, ennek apropóján Bajer Fanni animációjában Kőrizs Imre Etruszk váza című verse elevenedik meg.

Haász Petra: Dionüszosz

Az Antik ünnepről nem hiányozhat a bor sem, így nem lehet kihagyni a bor és mámor istenét, Dionüszoszt sem.

süti beállítások módosítása