Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációkból sem lesz hiány a Primanimán

2018. október 19. - Herczeg Zsófi

Október 24. és 27. között hetedszer rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, ahol ismét a fiataloké a főszerep. A négynapos fesztiválon hazai és nemzetközi diákok, fiatal alkotók rövidfilmjeit vetítik, emellett egészestés filmek, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot. A részletes program már olvasható a Primanima honlapján.

A 7. Primanimára közel félezer nevezés érkezett 26 országból, amelyből az előzsűri 14 elsőfilmet, 26 diplomafilmet és 21 diákfilmet, azaz összesen 61 rövidfilmet, valamint 32 gyerekfilmet választott, amelyek a Primanima díjaiért szállnak versenybe.

Mint minden évben, a díjakat idén is háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda: Ducki Tomek, lengyel-magyar animációs rendező, az észt Kreet Paljas, a budapesti Anilogue programigazgatója és Pálos György Ali filmrendező, producer. Idén először a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a közönség mellett, a zsűri tagjai: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének vezetője, Czakó Judit vágó és Gelley Bálint animációs rendező, producer.

hegyi_oliver_x_take_me_please.png

Hegyi Olivér: Take Me Please

A közel száz versenyfilm között 12 magyar alkotás szerepel a rövidfilmes, 16 pedig a gyerekfilmes programban. A rövidfilmek közt láthatók friss MOME Anim diplomafilmek: Hegyi Olivér Take Me Please című alkotása egy szakítás fájdalmas utórezgéseit mutatja be humoros módon. Szénási Marcell Zűrös környék című filmjében egy kellemetlen atmoszférájú lakótelep mindennapjaiba pillanthatunk be a főhős szemén keresztül. Varga Tímea Még nem című kisfilmje egy magára hagyott kisfiú szemszögéből világít rá azokra a kínzó kérdésekre, amelyre sok egyedülálló szülő kényszerül. Egy szezon utáni kis halászfaluban játszódik Láng Orsolya Szezon után című animációja, melyben egy apróság billenti ki a helyi lakosok rutinszerű mindennapjait, hogy a zárt világok egymásra nyíljanak.

lang_orsolya_x_szezon_utan_1.png

Láng Orsolya: Szezon után 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Richolm Orsolya Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról című animációja, melyben a szerelmi bánat miatti szenvedést mutatja be. Debreczeni Zsuzsanna METU diplomafilmje, a Vannak problémáim személyes élmények alapján mesél a rossz emberi kapcsolatokról és a frusztráló környezetről. A féltő szülői gondoskodás kezdeti nehézségeiről szól Csont Zsombor a Filmtett táborban készült ApApArA című elsőfilmje. Szintén látható lesz a fesztiválon Turai Balázs elsőfilmje, a pimasz módon társadalomkritikus Róma bukása, melyben egy posztapokaliptikus paradicsomban vergődnek az atomtámadást túlélő lakosok. 

turai_balazs_x_roma_bukasa_1.jpg

Turai Balázs: Róma bukása

A fesztivál versenyprogramjában nemcsak diploma- és elsőfilmek szerepelnek, hanem filmes oktatási intézmények diákmunkái is. Az Illyés Művészeti Akadémián készült Boros Bettina és Boros Brigitta Élő anyag című kisfilmje, melyben bábszínészek élményei és gondolatai találkoznak két animációs diákéval arról, hogyan kel életre az élettelen anyag. A MOME animáció szakáról három diákfilm került a versenyprogramba: Tudisco Juli Szirének  című animációjában vidám sziréndallamokra lesz figyelmes egy szomorú menyasszony, aki vágyakozva nézi, ahogy a hableányok fittyet hánynak a társadalmi szabályokra. Molnár Eszter Kegyelem című filmjének főszereplője egy testvérpár, akik egy élettelen környezetben tengetik mindennapjaikat, mígnem meglátogatja őket két természetfeletti lény, hogy helyrebillentsék az egyensúlyt. Mindenféle kötöttségektől mentes képi világú animáció Kühnel Szabó Anita Random című filmje, melyben a jelenetek más-más filmből kivágott részek is lehetnének, ezzel egy sajátos rendszert alkotva.

molnar_eszter_x_kegyelem.png

Molnár Eszter: Kegyelem

A gyerekfilmes versenyprogramban összesen 16 alkotás szerepel, melyek nagyrésze a MOME nemrég elkészült Kortárs gyerekversek és -dalok második szériának egy-egy darabja. Bognár Éva Katinka Reggeli  című kisfilmje Tóth Krisztina versét adaptálja, melyben egy vásott gyerkőc reggeli közben szuperhősköpennyé alakítja a partedlit, és hű vajkocka fegyverhordozójával csatába indulnak az életre kelt ételek ellen. Murányi Zita Hullahopp  című verséhez készített animációt Bakos Barbara, melyben a főszereplő kislány a szüleitől kért hulahoppkarika helyett tévedésből bordásfalat kap karácsonyra. Farkas Júlia Kukorelly Endre játékos Rengete  című versét animálta meg, melyben egy ovis denevérlány ábrándozik arról, hogy melyik kisfiúba legyen szerelmes: a kukacba, a vízilóba vagy a rozmárba. A Rózsa a Holdon című Zalán Tibor-költeményt filmesítette meg Horváth-Molnár Panna, melyben az éjjeli holdfény előcsalja az erdő titokzatos lakóit. Gellár Csaba Tavaszi medvedal című Kiss Ottó-adaptációja a tavaszodó erdőről és egy álmos medvéről szól. Szintén egy Kiss Ottó verset adaptált Molnár Tünde: a Ha megnövök című animáció egy mesés ének egy kislány erdei barangolásról, ahol a valóság és az álomvilág határai egybemosódnak.

bognar_eva_katinka_x_a_lila_gorilla_2.png

Bognár Éva Katinka, Horváth-Molnár Panna: A lila gorilla

Vácz Péter a Szagos Hörigekkók című (gyerek)zenekar Eper  című számához készített pszichedelikus klipet, ami olyan őszinte, mint a gyerekrajzok. Hermán Árpád a testvéri szeretet bájos durvaságáról szóló A jó testvér című László Noémi-verset filmesítette meg. Miklya Zsolt versének zenés adaptációja Bertóti Attila Somhatalom című animációja, mely a somtársadalom mozgalmas életébe nyújt bepillantást. Bognár Éva Katinka Horváth-Molnár Pannával közösen adaptálta Havasi Attila A lila gorilla című versét, melyben egy apró, sznob ízlésű levelibéka három lila gorillát hív vacsorára pompás fateteji dizájnlakásába. Molnár Tünde 

A Primanimán látható lesz Lugosi István elsőfilmje, a Hortobágyi Nemzeti Park felkérésére a Kecskemétfilm gyártásában készült Hortobágyi darumese, mely egy ifjú daru szemszögén keresztül mutatja be a Hortobágy állatvilágát.

lugosi_istvan_x_hortobagyi_darumese.jpg

Lugosi István: Hortobágyi darumese

Új magyar mesesorozatokból sem lesz hiány a fesziválon: Fabók Szilvia Kippkopp a fűben című animációja Marék Veronika meséje alapján készülő televíziós sorozat első epizódja. A kisfilmben Kippkopp, a gesztenyegyerek sétálni indul a nyári réten, hogy játszótársat keressen magának. Sétája során rengeteg állattal találkozik, de senki sem akar játszani vele, egy katicán kívül. Bakos Barbara szintén egy Marék Veronika mesét adaptált, méghozzá talán a legismertebbet: a Kockásfülű nyulat, kortárs szituációkra és helyszínekre átírva. A Robotnyúl című epizódban Menyus egy távirányítható robotnyúllal érkezik a játszótérre, ami azonban könnyen el tud romlani. Ki más sietne a bajba jutott fiatalok segítségére, mint a jó öreg Kockásfülű! Lázár Ervin Bab Berci kalandjai című meséit filmesítette meg Kovács Márton. A Bab Berci együtt sír Nuusi Kuusival című epizódban Berci hangos jajveszékelésre lesz figyelmes a part felől, ahol a híres varázsló szomorkodik.

a_kockasfulu_nyul_x_robotnyul_02.jpg

Bakos Barbara: Kockásfülű nyúl: Robotnyúl

Jurik Kristóf Kuflik című sorozata a gyerekek által különösen kedvelt mese lett. A gyerekfilmes versenyprogramban a Szerintem mindenki legyen kufli című rész látható, melyben a kuflik meghívót kapnak a rétlakóktól a szilveszteri jelmezbálba és elkezdenek jelmezötleteken agyalni. A Primanimán látható először Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek című sorozatának egyik új epizódja, hiszen az első évad gyártása nemrég fejeződött be. A Hajótöröttekben Kolos és Nagypapa csendesóceáni útját szörnyűséges vihar szakítja félbe, és egy lakatlan szigeten kötnek ki. A két főhősnek valamennyi tudományos és túlélési ismeretét latba kell vetnie, hogy meg tudjanak birkózni a rájuk váró kihívásokkal.

szeiler_peter_hajotorottek_3.jpg

Szeiler Péter, Fritz Zoltán: Hajótöröttek

süti beállítások módosítása